close
Olajat és gázt kereshetnek a Dráva horvát oldalán
Egyéb - Olaj

Olajat és gázt kereshetnek a Dráva horvát oldalán

A horvát kormány pénteken aláírta a szerződéseket a szárazföldi olaj- és gázlelőhely feltárására és kitermelésére az INA horvát olajipari vállalattal, valamint a kanadai székhelyű energiaipari csoport horvát leányvállalatával, a Vermilionnal – közölte a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap.

A gazdasági minisztérium közleménye szerint a megállapodások stratégiai fontosságúak Horvátország számára. A szerződések öt éves időtartamra kutatási jogokat biztosítanak a vállalatoknak, és amennyiben szénhidrogénre bukkannak, a kitermelés további 25 évig tarthat.

A befektetésektől 88 millió euró ( 26 milliárd forint) bevételt vár az ország, és amennyiben kitermelésre is sor kerül, az olaj és a gáz mennyiségétől függően évi nettó 3,4 és 6,8 milliárd kuna (146 és 293 milliárd forint) közötti költségvetési bevétellel számolnak.

Egy-egy koncessziót kapott az INA, a Mol Nyrt. magyar olajipari vállalat és a horvát állam tulajdonában álló olajipari vállalat, valamint az Oando nevű nigériai székhelyű olajipari vállalat, amellyel a jövő héten tervezi a kormány aláírni a szerződést, a Vermilion pedig négy koncessziót nyert el.

Az előző horvát kormány még tavaly júniusban döntött úgy, hogy az említett három vállalat koncessziós jogot kap a Dráva folyó mentén és a kelet-szlavóniai térségben lévő hat szárazföldi olaj- és gázlelőhely feltárására és kitermelésére. A 2014 nyarán kiírt tenderre 2015. február 18-ig lehetett jelentkezni. A hat mező kiterjedése 2100 és 2600 négyzetkilométer között mozog.

A szerződések aláírása a novemberi parlamenti választások miatt húzódott el. A januárban megalakult új kabinet szerdán döntött úgy, hogy aláírja a szerződéseket három vállalattal.

Tomislav Panenic gazdasági miniszter a szerződések aláírása után bejelentette, hogy júliusban újabb tíz szárazföldi lelőhelyre írnak ki pályázatot. Ugyanakkor hozzátette, hogy elállnak az olaj- és gázlelőhely feltárására és kitermelésére kiírt pályázattól az Adrián. A tárcavezető szerint az Adriai-tengeren történő kutatás a turizmus miatt nem elfogadható a jelenlegi kormány számára.