close
Olajár-emelkedés várható
Egyéb - Olaj

Olajár-emelkedés várható

Pénteken ülnek össze az OPEC olajminiszterei az egyiptomi fővárosban, ahol – a szaúdi olajminiszter szerdai nyilatkozata szerint – meghozzák döntésüket arról, hogy az új esztendőben napi másfél millió hordóval csökkentik termelésüket – írja a csütörtöki Népszabadság.Szaúd-Arábia a világ legnagyobb olajexportőre, és Ali al-Naimi miniszter, aki korábban kitért az egyértelmű válasz elől, hogy még az értekezleten bejelentik-e a termelésikvóta-csökkentést, szerdán első ízben egyértelmű igennel válaszolt e kérdésre. Elismerően szólt azokról az olajkartellhez nem tartozó országokról, amelyekkel hetekig folytak a kemény tárgyalások. Kijelentette, „nincs kétség, hogy maradéktalanul teljesítik vállalásaikat, és az OPEC is ragaszkodik kvótacsökkentési döntéséhez”. Számítása szerint mindez a jelenlegi irányadó olajárakat hordónként 20–25 dollárra emelheti. (Korábban csökkentésük eredményeként 22–28 dolláros hordónkénti olajárral számoltak, ám tekintettel a világméretű gazdasági viszszaesésre, ez most túlzottnak tűnik.)

Az OPEC vezető tisztségviselői nem kommentálták a szaúdi nyilatkozatot, és egyelőre nem kívántak arról sem szólni, hogy pontosan mit tartalmaz majd a kairói állásfoglalás. A szervezet a legkeményebb tárgyalásokat Oroszországgal folytatta. A moszkvai kormány befolyása a privatizált cégekre korlátozódott, és a vállalatok érdekei is eltérőek. Oroszország két minimális csökkentési javaslat után 150 ezer hordós napi mérséklést vállalt. Ennyire volt hajlandó a tengeri olajbázisokat működtető Norvégia is. E két ország csökkentésével együtt a nem OPEC-hez tartozó termelők összesen napi 462500 hordós limitálást vállaltak, ami végül is kielégítette a sokáig 500 ezer hordós csökkentéshez ragaszkodó OPEC-et. A CNN-nek szerdán nyilatkozó amerikai közgazdászok szerint egy sikeres kvótacsökkentés több fejlett országban erősítheti az inflációs nyomást.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.