close
Oettinger: gazdasági és ne politikai döntés legyen a déli gázfolyosó
Blog - Egyéb - Gáz

Oettinger: gazdasági és ne politikai döntés legyen a déli gázfolyosó

Günther Oettinger EU-s energiabiztos szerint nem lenne szabad hagyni, hogy politikai érdekek döntsenek a Sah Deniz tenderének eredményében, mert feszültséget kelthet az európai államok között. 

A kaszpi gázt Európába szállító vezeték útvonaláról szóló döntés széthúzólag hathat a résztvevő államokra, ezért talán jobb is lenne, ha arról azok az országok egyeznének meg, amelyek részt vesznek a TAP vagy a Nabucco West projektben. Günther Oettinger európai uniós energiabiztos álláspontját egy az EU külügyeiért felelős Catherine Ashtonnak címzett levélben fejtette ki, írja a Reuters hírügynökség.

„Az európai szolidaritásban szükségtelen kettéválást” eredményezhet az a fajta politikai versengés, ami az azeri SOCAR olajvállalat kegyeiért, egyszersmind a gázvezeték építéséért zajlik. Mint arról az Energiainfo is folyamatosan tudósít, a SOCAR és a brit BP az azeri Sah Deniz II. gázmező fejlesztését követő gáztöbbletet Európába szeretné exportálni, erre pedig többfordulós tendert írt ki. Jelenleg a végleges döntés előtti fázisban van az eljárás, az eredményre nagyjából egy hónap múlva számíthatunk. A befutó vagy az EU-s Nabucco West, vagy a Transz-Adriai vezeték (TAP) konzorciuma lesz. A projektekben résztvevő vállalatok az elmúlt időszakban politikai eszközöket is bevetettek a tender elnyerése érdekében, Oettinger szerint viszont ez nem szerencsés, és jobb lenne pusztán piaci szempontok alapján dönteni, azt pedig az üzleti élet szereplőire hagyni.

A TAP-ben résztvevő Albánia, Olaszország és Görögország kormánya mindenesetre a napokban arról egyezett meg, hogy támogatja egymást, illetve a konzorciumot a tender során. A TAP-projekt vezetője a norvég állami Statoil.

Az EU külügyminiszterei nemrégiben tanácskoztak arról, hogy a déli gázfolyosó megépülésére hogyan reagálhat majd az orosz Gazprom, hogy megvédje pozícióját. Korábban az orosz gázexportőr bejelentette, hogy szeretné az Északi Áramlat harmadik és negyedik ágát is megépíteni, valamint folyamatosan dolgozik a Déli Áramlaton, ami a konkurens déli gázfolyosó lenne. A Jamal-félszigeten lévő gázlelőhelyét is fejlesztené, hogy a jövőben megépítendő Jamal-gázvezetéken Lengyelországot, Szlovákiát és Magyarországot is több gázzal láthassa el. A nemrégiben az EuRoPol Gas-szal aláírt keretszerződés a Jamal-2 projektről kissé meglepte a lengyel kormányt.