close
OECD: okosabban kéne használni az ökoadókat
Egyéb - Emisszió

OECD: okosabban kéne használni az ökoadókat

A kĂśrnyezetterhelĂŠsi ĂśkoadĂłk okosabb hasznĂĄlata elvennĂŠ a kĂśrnyezetszennyező technolĂłgiĂĄkat alkalmazĂł cĂŠgek kedvĂŠt a vĂĄltozatlan mĹąkĂśdĂŠstől ĂŠs vĂŠgső soron felgyorsĂ­tanĂĄ a kĂ­mĂŠlőbb, zĂśld technolĂłgiĂĄk elterjedĂŠsĂŠt – erre a kĂśvetkeztetĂŠsre jutottak a GazdasĂĄgi EgyĂźttmĹąkĂśdĂŠsi ĂŠs FejlesztĂŠsi Szervezet (OECD) kutatĂłi. Hogy zĂśldebb lehessen a jĂśvőnk, olyan Ăşj technolĂłgiĂĄkra van szĂźksĂŠgĂźnk,
melyek csĂśkkentik a bolygĂł megmentĂŠsĂŠnek kĂśltsĂŠgeit. Az adĂłk egy
rĂŠszĂŠnek kĂśrnyezetszennyezĂŠsre valĂł terhelĂŠse vonzĂłbbĂĄ teszi a zĂśldebb
technolĂłgiĂĄk bevezetĂŠsĂŠt – mondta Angel Gurria OECD-elnĂśk az elemzĂŠs
megjelenĂŠse kapcsĂĄn.

Az OECD-tagállamok sok más országgal együtt már most is széles körben alkalmaznak különféle adókat az víz- és levegőszennyező tevékenységek, valamint a túlzott hulladékelőállítás visszaszorítására. A szervezet tanulmánya szerint a jelenleg leghatékonyabb “elrettentési” (és támogatási) rendszernek a környezetterhelési adók és a szabadon kereskedhető engedélyek együttes használata tűnik. Az iparági szereplők és a lakosság széles körei különösen akkor hajlamosak aktívan reagálni az ökoadókra, ha a kormány határozott jeleket mutat arra vonatkozóan, hogy az adók mértéke a jövőben sem fog csökkenni.

Az elemzĂŠsbĂłl pĂŠldĂĄul kitĹąnik, hogy a teljes kĂśrnyezetterhelĂŠsi adĂłt fizető brit cĂŠgek nagyobb hĂĄnyada vezet be Ăşj talĂĄlmĂĄnyokat ĂŠs technolĂłgiĂĄkat, mint azok, akik eleve csĂśkkentett adĂłt fizetnek. A kĂśrnyezetszennyezĂŠs megadĂłztatĂĄsa pedig lĂĄtvĂĄnyosan tĂśbb innovatĂ­v megoldĂĄst szĂźl a cĂŠgek kĂśrĂŠben, mint a “sima” szabĂĄlyozĂĄs ĂŠs korlĂĄtozĂĄs. SvĂŠdorszĂĄgban pedig a szmog kialakulĂĄsĂĄĂŠrt rĂŠszben felelős nitrogĂŠn-oxidok megadĂłztatĂĄsa a kibocsĂĄtĂĄs egyharmados csĂśkkenĂŠsĂŠt vonta maga utĂĄn.