close
Obama ösztönözné az USA gáztermelését
Egyéb - Gáz

Obama ösztönözné az USA gáztermelését

Keddi beszĂŠdĂŠben Barack Obama, az EgyesĂźlt Államok elnĂśke a gĂĄztermelĂŠs tovĂĄbbi nĂśvekedĂŠsĂŠnek ĂśsztĂśnzĂŠsĂŠről beszĂŠlt ĂŠs kiemelten szĂłlt az ipari fejlődĂŠs ĂŠs a kĂśrnyezetvĂŠdelem kapcsolatĂĄrĂłl. A jelenlegi vezetĂŠs legĂşjabb szabĂĄlyozĂĄsa, bĂĄr az iparĂĄg szerint a fejlődĂŠst hĂĄtrĂĄltatja, a termĂŠszet ĂŠpsĂŠgĂŠt helyezi előtĂŠrbe.

Az elnĂśk beszĂŠdĂŠnek nagy rĂŠszĂŠt az „amerikai energia Ăşj korszakĂĄnak” tĂŠmĂĄja, azaz a belfĂśldi gĂĄztermelĂŠs fontossĂĄga, termelĂŠsĂŠnek tovĂĄbbi nĂśvekedĂŠsĂŠhez szĂźksĂŠges ĂśsztĂśnzők tettĂŠk ki. Az elmĂşlt ĂŠvekben az Ăşj technolĂłgiĂĄk alkalmazĂĄsĂĄnak kĂśszĂśnhetően termelhetővĂŠ vĂĄltak olyan nemkonvencionĂĄlis gĂĄzlelőhelyek, amelyek korĂĄbban hasznosĂ­thatatlannak bizonyultak, Ă­gy az USA gĂĄztermelĂŠse szĂĄrnyra kapott. Ennek kĂśvetkeztĂŠben gyakorlatilag ĂśnellĂĄtĂłvĂĄ vĂĄlt ĂŠs jelentősen alacsonyabbĂĄ vĂĄlt a gĂĄz ĂĄra is.

Obama elnĂśk szerint ez a terĂźlet a demokratĂĄk ĂŠs republikĂĄnusok lehetsĂŠges kompromisszumos mezeje lehet. Ennek ellenĂŠre a kormĂĄnyzat nemrĂŠg olyan szabĂĄlyozĂĄsokat vezetett be a fĂşrĂĄsokra vonatkozĂłan, amelyek az olaj- ĂŠs gĂĄzipar kĂŠpiselői szerint hĂĄtrĂĄltatjĂĄk a tovĂĄbbi fejlődĂŠst. Az elnĂśk mĂĄr kĂŠt alkalommal is elhalasztotta a Kanada-Texas homokolaj vezetĂŠk megĂŠpĂ­ttetĂŠsĂŠt. A vezetĂŠs dĂśntĂŠseit a biztonsĂĄg elsőrendűsĂŠgĂŠvel indokolja.

Obama beszĂŠdĂŠnek mĂĄsodik rĂŠszĂŠben arra tĂŠrt ki, hogy az ipari fejlesztĂŠsek nem mehetnek a kĂśrnyezet rovĂĄsĂĄra, hiszen annak ĂŠpsĂŠge is egyfajta befektetĂŠs. Barack Obama demokrata kormĂĄnya kiemelt helyen kezelte 2009-es megalakulĂĄsa Ăłta a megĂşjulĂł energiafajatĂĄkat, a republikĂĄnusok szerint ez hiba volt, mivel az USA gazdasĂĄgĂĄnak mĂŠg mindig nagy szĂźksĂŠge van a fosszilis energiahordozĂłkra. A FehĂŠr HĂĄz az olajimport tovĂĄbbi csĂśkkenĂŠsĂŠre szĂĄmĂ­t, 2025-re pedig napi 2,2 milliĂł hordĂłval kevesebb kőolajat hasznĂĄlna fel a jelenleginĂŠl.