close
Obama megtiltotta a sarkköri olajtermelést
Egyéb - Olaj

Obama megtiltotta a sarkköri olajtermelést

Az Obama adminisztráció megtiltotta új olaj- és gázmezők kutatását a sarkvidéki vizeken, miután környezetvédők hosszab ideje harcolnak az ökológiailag sérülékeny térség védelméért – jelentette a Reuters.

A kormányzat közölte, hogy a 2017-2022 közötti időszakra megtiltotta a Csukcs- és a Beaufort-tengeren a fúrásokat, és korlátozta az olajipari tevékenységet a Cook öbölben is, Alaszka középső részén. A környezetvédők a bálnák, a rozmárok és fókák védelmében küzdöttek a sarkvidéki olajipari tevékenység ellen. A kormány közlése szerint a mostani lépést ellensúlyozza, hogy a Mexikói-öbölben viszont a gazdaságosan kietrmelhető olaj- és gázkészletek 70 százalékát elérhetővé teszik az olajipar számára. A terv az, hjogy a környezetileg kevésbbé kockázatos, vagy veszélyes térségekben, és egyúttal a kutatási sikeresség szempontjából is kedvező területeken lehetővé tegyék az olajipar működését.

A Reuters jelentésében emlékeztet, hogy barack Obama, aki az első hivatalban lévő elnök volt, aki járt a sarkkörön túl, nagy hangsúlyt fordított elnöksége idején a klímavédelemre és a sarköri terüóletek védelmére. Ezzel szemben a január 20-án hivatalba lépő Donald Trump a kampány során jelezte, eltörli elődje ezen intézkedéseit és felszabadítja az olajipar számára értékes területeket.

Az olajipar régóta nyomás alatt tartja a kormányzatot, hogy hozzáférje a sarkköüri energiahordozó készletekhez. Az amerikai oljaipari intézet egyik vezetője szerint Obama mostani tiltó döntésével az Egyesült Államok jelentős versenyhátrányba kerül.