close
Obama Allison MacfFarlane-t jelöli az NRC élére
Atom - Egyéb

Obama Allison MacfFarlane-t jelöli az NRC élére

Barack Obama, az USA elnöke, Allison Macfarlane-t, a virginiai Geroge Mason Egyetem környezeti tudományok docensét kívánja jelölni a Nukleáris Szabályozó Bizottság (Nulclear Regulatory Commission – NRC) elnökének a leköszönő Gregory Jaczko helyett – jelent meg a Fehér Ház által kiadott közleményben.

Az öttagú NRC-be a jelölteket a Szenátusnak kell jóváhagynia, de az elnök választhatja ki a bizottság elnökét. Macfarlane 2006 óta dolgozik a virginiai egyetemen és tagja volt a Steven Chu energiaügyi miniszter által felkért kék szalag bizottságnak, amelynek feladata az amerikai kereskedelmi erőművek kiégett nukleáris üzemanyaga és radioaktív hulladéka elhelyezésének felülvizsgálata volt miután az új adminisztráció 2010-ben lemondott a nevadai Yucca hegységben létesítendő mélygeológiai tárolóról – közölte a NucNet.

A demokrata Jaczko az elmúlt héten jelentette be, hogy lemond az elnöki pozícióról, amint a Szenátus jóváhagyja az új jelöltet. A lemondás okát nem jelölte meg, de a Kongresszus republikánus tagjai és a többi négy bizottsági tag szerint több ügynökségi vezetővel és Kristine Svinicki bizottsági taggal is összekülönbözött.

Forrás: NucNet


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.