close
Nyomás alatt az olaj ára
Blog - Egyéb - Olaj

Nyomás alatt az olaj ára

Az elmĂşlt hetekben tĂśbbszĂśr is megprĂłbĂĄlkozott a 100 dollĂĄros szint ĂĄttĂśrĂŠsĂŠvel a nyersolaj ĂĄra, ĂĄm ahogy az vĂĄrhatĂł volt az emelkedĂŠs lendĂźlete, minĂŠl kĂśzelebb kerĂźlt az ĂĄr a hatĂĄrhoz, elkezdett lassulni a profitkivĂŠtek miatt. Ezt kĂśvetően fundamentĂĄlis okoknak, illetve nĂŠmi szĂłbeli intervenciĂłnak kĂśszĂśnhetően tĂśbb lĂŠpcsőben egĂŠszen a hordĂłnkĂŠnti 87 dollĂĄros szintig zuhant vissza a fektete arany ĂĄra.

A legfontosabb esemĂŠny amire ĂŠrdemes figyelni – nem csak az olajpiacon – az a keddi Fed-kamatdĂśntĂŠs. Egyes elemzői vĂŠlemĂŠnyek szerint ugyanis egy kĂśzepes, azaz 50 bĂĄzispontos kamatvĂĄgĂĄs tovĂĄbbi tĂĄmaszt nyĂşjthat a mĂŠg mindig gyengĂŠlkedő dollĂĄrnak, ez pedig lefelĂŠ tolhatja el a nyersolaj ĂĄrĂĄt.

Az elmĂşlt hĂŠten egyĂŠbirĂĄnt a vĂĄrtnĂĄl jobb munkaerőpiaci adatok mĂĄr valamicskĂŠt segĂ­tettek a haldoklĂł zĂśldhasĂşn. Ez pedig olyannyira segĂ­tett a nyersolajnak is a hordĂłnkĂŠnti 90 dollĂĄros szint kĂśzelĂŠben maradni, hogy a korĂĄbban a kitermelĂŠs nĂśvelĂŠse mellett szĂłban interveniĂĄlĂł OPEC mĂŠgsem emel kvĂłtĂĄt, s lĂĄss csodĂĄt: az olaj ĂĄra egy tapodtat sem mozdult. RĂĄadĂĄsul az OPEC dĂśntĂŠs napjĂĄn a heti amerikai nyersolaj kĂŠszletadatok sem vĂĄltoztattak ĂŠrdemben a jegyzĂŠsben.

UtĂłbbira azonban ĂŠrdemes odafigyelni a befektetőknek, hiszen egy-egy komolyabb eltĂŠrĂŠs a vĂĄrtnĂĄl az ideges piacon mĂŠg mos is fejtĂśrĂŠst okozhat. MindenkĂŠppen jelzĂŠsĂŠrtĂŠkű azonban, hogy a New York-i ĂĄrutőzsdĂŠn a nem kereskedelmi vĂŠteli pozĂ­ciĂłk igencsak megcsappantak az elmĂşlt hĂŠten: 12 ezer kontraktussal kevesebb, 47072 darab kontraktus van mĂĄr csak a kĂśnyvekben.

A Globex elektronikai piacon ma hajnalban 87,81 dolláron cserélt gazdát egy hordó olaj, ez 47 centes visszaesés a pénteki záráshoz képest, ráadásul akkor egy 2 dolláros zuhanást is el kellet könyvelnie a piacnak. A múlt heti nyitáshoz képest 37 centes mínuszban végzett az olaj ára, igaz méretes, 5 dolláros szinten belül mozgott egész héten. Így a vezetést újra étvette a Brent. Az északi-tengeri olaj hordójáért 88,45 dollárt fizettek ma hajnalban, ami 19 centes esés péntekhez képest.