close
Nyolc százalékkal emelkedik a villamos energia ára Romániában
Friss

Nyolc százalékkal emelkedik a villamos energia ára Romániában

A korábban meghirdetett 1-2 százalék helyett 8 százalékkal drágul július 1-től Romániában a villamosenergia – derült ki a román energiaár-szabályozó hatóság közléséből pénteken. A drágulás a háztartási fogyasztókat érinti. Februárban a hatóság elnöke még úgy nyilatkozott, hogy júliusban várhatóan 1-2 százalékos árnövekedés lesz. A hatóság emlékeztetett, a háztartási fogyasztók esetében az ár 10 százalékát árszabályozott-energia teszi ki, a többi 90 százalékot a villamosenergia szabad piaci ára befolyásolja.

A hatóság illetékesei pénteken az Agerpres hírügynökségnek elmondták, a drágulást az eredményezte, hogy az energiatőzsdén szokatlanul magas a villamosenergia ára, ezért felfüggesztették ideiglenesen a harmadik negyedévi licitet, hogy az újraszabályozás következtében elkerüljék a háztartási fogyasztóknak szánt energia árának további drágulását.

Közölték, az áramtőzsdén a harmadik negyedévben 24 százalékkal volt drágább az áram a második negyedévhez mérten. A szolgáltatók ezért 25 százalékos drágulást kértek, de a hatóság végül átlagban 8 százalékos növekedést hagyott jóvá. A román energiatőzsdén már az év elején megugrott az áram ára az akkori rendkívül hideg időjárás miatt.