close
Nyertest hirdettek Irakban a földgázkitermelési tenderen
Egyéb - Gáz

Nyertest hirdettek Irakban a földgázkitermelési tenderen

Sikeres volt a tegnapi, iraki gĂĄzmezĂľ aukciĂł. Mind a hĂĄrom felkĂ­nĂĄlt terĂźletre gyĂľztest hirdettek, az ĂŠrintett lelĂľhelyek rejtik az orszĂĄg gĂĄzkincsĂŠnek a tizedĂŠt. BĂĄr a felhozandĂł gĂĄzra Iraknak magĂĄra is szĂźksĂŠge lenne, tervei szerint Ăşj vezetĂŠket ĂŠpĂ­t, amelyen keresztĂźl rĂĄcsatlakozhat az Arab GĂĄzvezetĂŠkre. Ekkor szĂĄmos orszĂĄgba, kĂśzvetve EurĂłpĂĄba is exportĂĄlhat.

A nyugat-iraki Akkasz mezĂľre kiĂ­rt pĂĄlyĂĄzatot a dĂŠl-koreai Kogas ĂŠs a kazah KazMunaiGaz tĂĄrsasĂĄg nyerte, kĂśzĂśsen. Husszein Sahrisztani iraki olajminiszter szerint – akit a Reuters idĂŠz – a pĂĄros napi 400 milliĂł kĂśblĂĄb (15 milliĂł kĂśbmĂŠter) gĂĄzt hoz majd fel, ĂŠs 5,5 dollĂĄros hordĂł olajegyenĂŠrtĂŠknyi jutalĂŠkban egyeztek meg a kiĂ­rĂłval. A Kogas elnĂśk-helyettese, az iraki projektet vezetĂľ Kim Myeong Nam vĂĄrakozĂĄsai szerint 2-3 hĂłnapon belĂźl megszĂźlethet a szerzĂľdĂŠs is. A szĂźksĂŠges beruhĂĄzĂĄs nagysĂĄgĂĄrĂłl nem nyilatkozott, de azt mondta, hogy vĂĄrakozĂĄsai szerint nyeresĂŠges lesz a vĂĄllalkozĂĄs. Az Akkasz gĂĄzkincse 5,6 ezer milliĂĄrd kĂśblĂĄbra tehetĂľ. A terĂźletre a francia Total ĂŠs a tĂśrĂśk TPAO duĂłja is pĂĄlyĂĄzott.

A TPAO mindazonĂĄltal nyert a Sziba mezĂľn, mĂŠgpedig a Kuwait Energy Company-val kĂśzĂśsen. A dĂŠl-iraki mezĂľn napi 100 milliĂł kĂśblĂĄb (3,7 milliĂł kĂśbmĂŠter) gĂĄz termelhetĂľ, hordĂł olajegyenĂŠrtĂŠkenkĂŠnt 7,5 dollĂĄros tĂŠrĂ­tĂŠsi dĂ­j mellett. A TPAO elnĂśk-helyettese, Besim Sisman elĂŠgedetten nyilatkozott a Reutersnak a kuvaiti partnerrel kĂśzĂśs gyĂľzelemrĂľl, s hangsĂşlyozta, hogy nem aggĂłdik a biztonsĂĄg miatt sem. Azt mondta, hogy nem tudja, hogy akarnak-e majd exportĂĄlni. A gĂĄz Irakhoz tartozik. A TPAO-nak 40 szĂĄzalĂŠka van a konzorciumban. A kĂŠt cĂŠg egyĂźtt egymilliĂĄrd dollĂĄros beruhĂĄzĂĄsra kĂŠszĂźl. A KazMunaiGaz Exploration & Production (KMG EP) ajĂĄnlatĂĄt elĂľztĂŠk meg. A hĂĄrom felkĂ­nĂĄlt mezĂľ kĂśzĂźl a Sziba a legkisebb, mintegy 1,13 milliĂĄrd kĂśblĂĄb gĂĄzt rejt az olajminisztĂŠrium szerint.

A harmadik terĂźlet, az irĂĄni hatĂĄr kĂśzelĂŠben lĂŠvĂľ ManszĂşrija viszont politikailag kockĂĄzatos tĂŠrsĂŠgben van. Erre csak egyetlen pĂĄlyĂĄzat ĂŠrkezett, ĂŠs nyert is, mĂŠgpedig a TPAO, a Kuwait Energy Company ĂŠs a Kogas alkotta konzorcium. A TPAO tĂĄjĂŠkoztatĂĄsa szerint a tĂĄrsulĂĄs 2,5 milliĂĄrd dollĂĄrt szĂĄn a projektre. HordĂł olajegyenĂŠrtĂŠkenkĂŠnt 10 dollĂĄros tĂŠrĂ­tĂŠsi dĂ­jjal indultak, de vĂŠgĂźl elfogadtĂĄk a felajĂĄnlott, 7 dollĂĄrt termelĂŠsĂźk utĂĄn, ami napi 320 milliĂł kĂśblĂĄbat, azaz 12 milliĂł kĂśbmĂŠtert tesz majd ki. Sahrisztani szerint az elsĂľ megĂĄllapodĂĄsok 5 napon belĂźl megszĂźlethetnek. KĂśzĂślte mĂŠg, hogy a nyertes tĂĄrsasĂĄgok minden szĂźksĂŠges segĂ­tsĂŠget megkapnak az olajminisztĂŠriumtĂłl a mezĂľk fejlesztĂŠsĂŠhez. Sem a kormĂĄny, sem mĂĄs nem gĂśrdĂ­t majd akadĂĄlyt a munka elĂŠ, hiszen Irak szĂĄmĂĄra sĂźrgĂľs, hogy minĂŠl elĂľbb hozzĂĄjusson a gĂĄzhoz. A hĂĄrom mezĂľ egyĂźtt 11,23 ezer milliĂĄrd kĂśblĂĄb fĂśldgĂĄzt rejt, ez az iraki gĂĄzkincsnek kĂśrĂźlbelĂźl a tizede.

A tender mindazonĂĄltal a vĂĄrtnĂĄl kisebb ĂŠrdeklĂľdĂŠs mellett zajlott. Mint beszĂĄmoltunk, a szigorĂş feltĂŠtelek ĂŠs a biztonsĂĄgi kockĂĄzat ijeszthette el a tĂśbbi jelentkezĂľt. ElĂľzĂľleg kĂŠtszer mĂĄr elhalasztottĂĄk a pĂĄlyĂĄzatot, hogy az ĂŠrdeklĂľdĂľknek tĂśbb ideje maradjon a feltĂŠtelek tanulmĂĄnyozĂĄsĂĄra.

MikĂśzben az orszĂĄgnak magĂĄnak is nagy szĂźksĂŠge van a gĂĄzra, egyiptomi ĂśsszekĂśttetĂŠs lĂŠtesĂ­tĂŠsĂŠt fontolgatja. Ha lefektetik a vezetĂŠket, mĂĄs arab orszĂĄgokba is exportĂĄlhat, errĂľl Hoszni Mubarak egyiptomi elnĂśk beszĂŠlt, egy tĂĄrgyalĂĄs utĂĄn. A megcĂŠlzott Arab GĂĄzvezetĂŠken ĂĄt JordĂĄnia, SzĂ­ria, Libanon ĂŠs TĂśrĂśkorszĂĄg ĂŠrhetĂľ el, utĂłbbin keresztĂźl pedig akĂĄr EurĂłpa is.