close
Nyár közepén fordulhat meg a Nabucco sorsa
Blog - Egyéb - Gáz

Nyár közepén fordulhat meg a Nabucco sorsa

A nyár folyamán, várhatóan június végén születik meg a végleges döntés arról, hogy ki szállíthatja el a Sah Deniz II. gázmezőről a földgázt, így az igazság pillanatára még várni kell a Nabucco projekt esetében. A résztvevők azonban addig is gőzerővel folytatják a felkészülést.

“Gyakorlatilag a Nabucco West projekt – az unió déli földgázfolyosójának legfontosabb eleme lett, amely a közép-ázsiai földgáz Európába szállításával biztosítja az ellátás biztonságát. A kormány már korábban kiemelt fontosságúvá nyilvánította a Nabucco-t, hogy így is biztosíthassa az ellátás kellő szintjét. Hamarosan mérföldkőhöz érkezik a projekt, hiszen nyár közepén (várhatóan június végén) döntés születhet a Sah Deniz II. mintegy 10 milliárd köbméteres mennyiségű földgázának szállításáról. A Nabucco mellett még a TAP van versenyben” – mondta Kovács Pál a Nemzeti Fejlesztési minisztérium klíma- és energiaügyi államtitkára Budapesten, a Nabucco bizottság ülése után. Az államtitkár kiemelte, hogy mind a résztvevő országok, mind a részvényesek arra számítanak, hogy a Nabucco konzorcium nyeri meg az első 10 milliárd köbméteres mennyiség szállítási jogait.

Az elkövetkező években a földgáz lesz a legfontosabb energiaforrás, ezért nagyon fontos, hogy a régió biztosíthassa a megfelelő ellátást. Ehhez nélkülözhetetlen az európai energiabiztonsághoz, így a Nabucco projekt létfontosságú stratégiai szerepet játszik a jövő energiaellátásában.

Kovács Pál szerint a kormány álláspontja elsősorban az ellátás biztonságának biztosítására szolgál, így minden olyan projektet – a Nabucco-t és a Déli áramlatot egyaránt – támogat Magyarország, amely a biztonságunkat növelheti. „Elsődleges, stratégiai kérdés, hogy milyen forrásokat tudunk biztosítani a 2020-2040 közötti időszakban. Az elkövetkező időszak a gáz aranykorát fogja jelenteni, így nekünk meg kell teremtenünk minden lehetséges forrást, amelyek a jövőben diverzifikált portfolióban biztosíthatják a megfelelő ellátást.” – mondta az államtitkár.

„Örömünkre szolgál, hogy a legversenyképesebb csomagot nyújthattuk át a Shah Deniz II Konzorciumnak ezzel könnyítve meg a végső szállítási döntés meghozatalát” – mondta Reinhard Mitschek, a Nabucco Gas Pipeline International ügyvezető igazgatója. „Várakozva tekintünk a kitermelőkkel való további együttműködésre az elkövetkezendő hónapokban is. Biztosak vagyunk benne, hogy, hogy a vezetékprojekt kölcsönösen előnyös helyzetet kínál mind a szállítók mind a kitermelők számára. Ennek ellenére szeretnénk felgyorsítani a munkafolyamatok kivitelezését, illetve a finanszírozási kérdések tisztázását, hogy a döntésre már teljesen felkészülten láthassunk neki a projekt kivitelezéséhez” – hangsúlyozta az ügyvezető. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a Nabucco West új vezetékrendszer lesz, új nyomvonalon, amely a tervek szerint nem használja fel a meglévő vezetékeket. „A beruházás nagyságát még korai lenne meghatározni, a tervezés ezen szakaszában még nem rendelkezünk pontos összeggel” – hangsúlyozta Mitschek.

A projekt

A Kaszpi-tenger térségéből és a Közel-Keletről több mint 500 millió potenciális európai ügyfélnek gázt szállító NABUCCO gázvezeték a Déli Folyosó zászlóshajó projektje. A NABUCCO Konzorcium szorosan együttműködik a termelőkkel és a szállítókkal, és szilárd meggyőződése, hogy a legjobb megoldást kínálja az új gázforrások kiaknázására és a belőlük kinyert gáz nagy európai fogyasztói piacokra való eljuttatására.
A NABUCCO gázvezeték a bolgár-török határtól indulva szállít majd gázt az ausztriai Baumgartenben található Közép-európai Gázelosztó Központba. A Bulgárián, Románián és Magyarországon áthaladó gázvezeték a teljes nyomtáv nagy részében a már meglévő gázvezetékek nyomvonalát követi. A NABUCCO az európai piacok lehető leghatékonyabb elérését kínálja a gáztermelők számára. Ez a Déli Gázfolyosó egyetlen olyan projektje, amely minimális kiegészítő infrastrukturális beruházás mellett biztosít hozzáférést Délkelet-Európa és a balkáni régió piacaihoz.
A NABUCCO gázvezetéken érkező gáz Baumgartenből könnyen továbbszállítható Németországba, Olaszországba, valamint más nyugat-európai piacokra. A szállítási kapacitás Baumgartenből észak-déli irányba a Transz-ausztriai Gázvezetéken keresztül 14 milliárd köbméter. A szállítási kapacitás kelet-nyugati irányba a WAG-on (Nyugat-ausztriai Gázvezetéken) keresztül 44 milliárd köbméter. Kizárólag a NABUCCO gázvezeték biztosít hozzáférést több mint 16 milliárd köbméter tárolókapacitáshoz nyomvonala mentén, ezzel is hozzájárulva az ellátás biztonságához.