close
Növekvő gázfogyasztásra számít jövőre az RWE Gas Szlovákiában
Egyéb - Gáz

Növekvő gázfogyasztásra számít jövőre az RWE Gas Szlovákiában

Több mint egymilliárd köbméter földgázt szállít a jövő évben ügyfeleinek
az RWE Gas SzlovĂĄkia, ami 300 ezer kĂśbmĂŠterrel tĂśbb, mint az idei
2009-es ĂŠvben – kĂśzĂślte Miroslav Kulla, az RWE Gas SzlovĂĄkia Ăźgyvezetője
csßtÜrtÜki sajtóÊrtekezletÊn Pozsonyban. Kulla szerint a nÊmet
tulajdonban lévő energetikai cég a szlovákiai földgázpiac mintegy 17
százalékát tartja ellenőrzése alatt. A szlovák ipari minisztérium hivatalos közlése szerint a jövő évben
SzlovĂĄkia Ăśsszesen mintegy 6,3 milliĂĄrd kĂśbmĂŠternyi gĂĄz fog fogyasztani.

Az RWE Gas jelenleg csak ipari fogyasztóknak, nagy és közepes cégeknek szállít földgáz. Ugyanakkor már tervezi, hogy a közeljövőben a háztartásokat is megszólítaná.

“KĂŠszĂźlĂźnk a lakossĂĄgi Ăźgyfelek ellĂĄtĂĄsĂĄra. A szabĂĄlyok azonban rendkĂ­vĂźl szigorĂşak, s ezeken mi egyedĂźl nem tudunk vĂĄltoztatni. SzĂźksĂŠgesnek vĂŠljĂźk elmondani, hogy a szabĂĄlyok nem kedveznek a piacra lĂŠpő, Ăşj jĂĄtĂŠkosoknak. Amint azonban enyhĂŠbbek lesznek a szabĂĄlyok, azonnal felajĂĄnljuk szolgĂĄltatĂĄsainkat a hĂĄztartĂĄsoknak is” – fejtette ki Kulla.

Az RWE Gas SzlovĂĄkia 2008-ban lĂŠpett a szlovĂĄk fĂśldgĂĄzpiacra. Az elmĂşlt kĂŠt ĂŠv alatt a nagy iparvĂĄllalatok kĂśrĂŠben megszerezte a piac 25 szĂĄzalĂŠkĂĄt, mĂ­g a kisebb cĂŠgek piacĂĄn mintegy 8 szĂĄzalĂŠkos a rĂŠszesedĂŠse.

Az RWE Gas szállítja a földgázt az olyan fontos ipari cégeknek, mint a Duslo Sala, Mondi SCP, Vetropark Nemsová, Heineken Slovensko, illetve a kassai hőerőmű.

Az RWE Gas SzlovĂĄkia az RWE konszern rĂŠsze, amely az Ăśt legnagyobb eurĂłpai energiavĂĄllalat kĂśzĂŠ tartozik. Az RWE Gas orosz, illetve skandinĂĄv fĂśldgĂĄzt kĂ­nĂĄl Ăźgyfeleinek.