close
Norvégiában terjeszkedik a Mol
Egyéb - Olaj

Norvégiában terjeszkedik a Mol

A Mol-csoport Norvégiában bővíti tevékenységi területét, miután adásvételi szerződést kötött az Ithaca Petroleum Ltd-vel az Ithaca Petroleum Norge (IPN) 100 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról, a cég vételára 60 millió dollár – közölte a Mol a tőzsde honlapján pénteken.

A közlemény szerint ez a jövőbeli szénhidrogén találatok esetén maximum további 30 millió dollárral növekedhet, az akvizíciót a csoport teljes egészében működési cash-flow-ból finanszírozza.
A tranzakció zárásának további feltétele a norvég szénhidrogén és energiaügyi minisztérium jóváhagyásának megszerzése.
A tájékoztatás szerint a felvásárlás összhangban áll a Mol kutatási-termelési stratégiájával, csökkenti a portfolió országkockázati kitettségét és értékteremtő módon bővíti a nemzetközi kutatási-fejlesztési portfóliót.
A közlemény szerint az IPN portfóliója 14, a norvég kontinentális talapzaton található tengeri licencből áll, amelyekből az IPN három licenc operátora. A többségében kőolajat tartalmazó portfolió nettó 600 millió hordó-olajegyenértéket (MMboe) meghaladó, kockázattal nem súlyozott földtani vagyont foglal magában.
A vállalt munkaprogram 3 kutatófúrás lemélyítését tartalmazza 2015-ben és 2016-ban. A területen nagy tapasztalattal rendelkező IPN kutatási csapat átvétele szintén az ügylet része.
Közölték, a tranzakció megvalósítása kiváló lehetőséget jelent a Mol számára a Norvégiába történő belépésre,
az északi-tengeri jelenlét kiterjesztésére és a nemzetközi kutatási portfolió kiszélesítésére. A Mol célja a norvégiai portfolió bővítése és további eszközök, licencek megszerzése az IPN bevonásával. Az IPN operátori előminősítéssel rendelkezik Norvégiában, így a cég megvásárlása nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a Mol a térség elismert tengeri operátorává válhasson – írták.
A Mol-csoport az észak-tengeri régión kívül a kurdisztáni régióban, Pakisztánban, Oroszországban, Kazahsztánban és a kelet-közép-európai régióban is kutat, illetve termel.