close
Nőnek az energiatámogatási határok
Egyéb - Távhő

Nőnek az energiatámogatási határok

A kormĂĄny “a konvergenciaprogram jegyĂŠben” 81 milliĂĄrdrĂłl 63 milliĂĄrdra (a tervnĂŠl 3 milliĂĄrddal kevesebbre) csĂśkkenti jĂśvőre a szociĂĄlis alapĂş gĂĄz- ĂŠs tĂĄvhőĂĄr-kiegĂŠszĂ­tĂŠsi kasszĂĄt. Ezt azonban nem kĂśveti a jogosultsĂĄg jĂśvedelmi hatĂĄrainak csĂśkkentĂŠse – tudtuk meg. Sőt: a jĂśvedelemhatĂĄrok mĂŠg nőnek is. A szociĂĄlis energiaĂĄr-tĂĄmogatĂĄs hatĂĄrai ugyanis a mindenkori nyugdĂ­jminimum meghatĂĄrozott szorzatai, ĂŠs mĂ­g ĂŠs a szorzĂłszĂĄmok nem vĂĄltoznak, a 2009-re ĂŠrvĂŠnyes nyugdĂ­jminimum – egyelőre nem lĂĄthatĂł mĂŠrtĂŠkben bĂĄr, de – nőni fog – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

KormĂĄnykĂśrĂśkben Ăşgy vĂŠlik: ha a negyedĂŠvel csĂśkkentett keret jĂśvőre nem lenne elĂŠg a vĂĄltozatlan mĂŠretű rĂĄszorulĂłi kĂśr szĂĄmĂĄra, a hiĂĄnyt az energiacĂŠgekre – jĂłrĂŠszt a Molra – ĂşjĂłlag kivetendő Robin Hood adĂłbĂłl pĂłtolnĂĄk ki. Ha a parlamenten ez az elkĂŠpzelĂŠs nem menne ĂĄt, akkor pedig a kĂśltsĂŠgvetĂŠsből. Ezt az ĂŠrvelĂŠst erősĂ­ti, hogy a kabinet mĂĄr 2006-ban is ĂŠlt ezzel az eszkĂśzzel, illetve az idei keretet az enyhe időjĂĄrĂĄs miatt talĂĄn nem is kell teljes egĂŠszĂŠben lehĂ­vni.

Ha viszont erre a cĂŠlra “lecsĂ­pnek” majd a Robin Hood adĂłbĂłl tervezett 30 milliĂĄrdos bevĂŠtelből, jelentősen csĂśkkenhet az adĂłbevĂŠtel eredeti cĂŠljakĂŠnt megjelĂślt panellakĂĄs-felĂşjĂ­tĂĄsi keret. Ha a szociĂĄlis energiatĂĄmogatĂĄs ez ĂŠvi keretĂŠből indulunk ki, a Robin Hood adĂł 30 milliĂĄrdjĂĄbĂłl 18 milliĂĄrdot kellene szociĂĄlis energiaĂĄr-tĂĄmogatĂĄsra elkĂźlĂśnĂ­teni. Így panelfelĂşjĂ­tĂĄs-tĂĄmogatĂĄsra mĂĄr csak 12 milliĂĄrd maradna.

BonyolĂ­tja a helyzetet, hogy a kormĂĄny, illetve egyes ĂśnkormĂĄnyzatok idĂŠn “megtakarĂ­tĂĄsokbĂłl” bizonyos tĂĄvhőfogyasztĂłi csoportoknak egyszeri tĂĄmogatĂĄsokat is nyĂşjtanak.