close
Nobel-díjasok az atombombához hasonlították a klímaváltozást
Egyéb

Nobel-díjasok az atombombához hasonlították a klímaváltozást

Több mint hetven Nobel-díjas tudós hétfőn egy olyan felhívást adott át Francois Hollande francia államfőnek, amelyben a Föld valamennyi országát határozott intézkedések meghozatalára kérik a globális felmelegedés leküzdése érdekében. Tették mindezt abból az alkalomból, hogy az ENSZ-nek a Párizs közeli Le Bourget-ban jelenleg zajló 21. klímakonferenciája a döntő, második szakaszába lépett.

A különböző tudományágakhoz, fizikához, kémiához vagy az orvostudományhoz tartozó kutatók egy júliusban, negyven kollegájuk által a Németország déli részén található Mainauban megfogalmazott nyilatkozathoz csatlakoztak. Ebben az aláírók a klímaváltozás veszélyét a nukleáris fegyver veszélyéhez mérhető fenyegetettséghez hasonlítják. 

“A tétlenség az emberiség jövő nemzedékeit elfogadhatatlan kockázatnak teszi ki” – hívják fel a figyelmet a tudósok.

“Azt hangsúlyoztuk a köztársasági elnöknek, hogy sürgős most meghozni az intézkedéseket, nem szabad tétlen maradni vagy a fontos döntéseket holnapra halasztani” – mondta Serge Haroche, a 2012-es francia fizikai Nobel-díjas a francia elnöki hivatalban, miután átadta a nyilatkozatot a francia államfőnek. 

A francia elnöki hivatal szerint Francois Hollande a találkozón kiemelte, hogy mennyire fontos a tudomány szerepe abban, hogy a várhatóan ezen a héten elfogadásra kerülő klímavédelmi megállapodás a gyakorlatban is működjön. A francia elnök azt is hangsúlyozta, hogy az államoknak jelentős befektetéseket kell a tudományokban eszközölniük, elsősorban az alapkutatásokban.