close
Nő a CEZ külföldi érdekeltségeinek a nyeresége
Áram - Egyéb

Nő a CEZ külföldi érdekeltségeinek a nyeresége

Mintegy 27 szĂĄzalĂŠkkal emelkedett a tavalyi ĂŠvben – 2006-hoz viszonyĂ­tva – a Cseh Energetikai Művek (CEZ) kĂźlfĂśldi ĂŠrdekeltsĂŠgeinek Ăźzemi forgalma – kĂśzĂślte csĂźtĂśrtĂśkĂśn Ladislav KrĂ­z, a CEZ szĂłvivője.

LengyelorszĂĄgban a CEZ tavaly 3,6 terrawattĂłra ĂĄramot adott el, ami a piaci rĂŠszesedĂŠs 2,4 szĂĄzalĂŠka. A bevĂŠtelek meghaladtĂĄk a 4,4 milliĂĄrd koronĂĄt.
RomĂĄniĂĄban a CEZ 3,6 terrawattĂłrĂĄnyi ĂĄramot ĂŠrtĂŠkesĂ­tett, ami a piaci rĂŠszesedĂŠs 19 szĂĄzalĂŠka. EzĂŠrt az ĂĄramĂŠrt a CEZ 12,3 milliĂĄrd koronĂĄt kapott.
BulgĂĄriĂĄban a CEZ ĂĄrameladĂĄsa 3,4 terrawattĂłra volt, ami a piac 9,1 szĂĄzalĂŠkĂĄt jelenti. A bevĂŠtelek meghaladtĂĄk a 16,8 milliĂĄrd koronĂĄt.
“A kĂźlfĂśldi akvizĂ­ciĂłk eredmĂŠnyei azt mutatjĂĄk, hogy beruhĂĄzĂĄsaink sikeresek voltak. MeggyőződĂŠsĂźnk, hogy az akvizĂ­ciĂłkĂŠrt megfelelő piaci ĂĄrat fizettĂźnk, s nem pedig tĂśbbet, ahogy azt gyakran kritikusaink ĂĄllĂ­tjĂĄk” – fejtette ki ĂşjsĂĄgĂ­rĂłknak Daniel Benes, a CEZ Ăźgyvezető igazgatĂłja.

A cseh energetikai ĂłriĂĄscĂŠg 2005-ben kezdett el terjeszkedni a rĂŠgiĂłban. BulgĂĄriĂĄban hĂĄrom ĂĄramszĂĄllĂ­tĂłt ĂŠs egy erőművet (VĂĄrnai Erőmű) vett; RomĂĄniĂĄban egy ĂĄramszĂĄllĂ­tĂłt (Electrica Oltenia) vett ĂŠs Ăşjabban kĂŠt erőmű-ĂŠpĂ­tĂŠsi projektben szerzett rĂŠszesedĂŠst. Ezek egyike a Cernavoda atomerőmű fejlesztĂŠse. LengyelorszĂĄgban (Elcho ĂŠs a Skawina) kĂŠt erőműve van a CEZ-nek, s Ăşjabb projektekkel prĂłbĂĄlkozik (Polska Grupa Energetyczna ĂŠs a Sneka). MagyarorszĂĄgon a MOL-lal kĂśtĂśttek szerződĂŠst a csehek kĂŠt Ăşj gĂĄzerőmű ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre. Az egyik SzlovĂĄkiĂĄban, a mĂĄsik MagyarorszĂĄgon ĂŠpĂźl fel. A CEZ ĂŠrdeklődik az ukrĂĄn energetikai piac irĂĄnt is, de az ottani politikusok egyelőre kivĂĄrnak az iparĂĄg magĂĄnosĂ­tĂĄsĂĄval. A kĂśzelmĂşltban a CEZ a tĂśrĂśk energetikai piacon is prĂłbĂĄlkozik egy erőmű megszerzĂŠsĂŠvel, illetve egyĂźttműkĂśdĂŠssel az ottani cĂŠgekkel.