close
Nincs semmi gond a paksi telephellyel?
Friss

Nincs semmi gond a paksi telephellyel?

Az új atomerőművi blokkok telephelyvizsgálata transzparensen zajlott, a paksi telephely alkalmas a blokkok befogadására – írja az atlatszo.hu írására reagáló közleményében a Paks II. projekttársaság. Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. honlapján hétfőn közzétett nyilatkozat leszögezi, hogy a portál “hónapokkal ezelőtt végigtárgyalt és lezárt ügyet próbál meg szenzációs újdonságnak beállítani- alaptalanul – a paksi telephely alkalmasságával kapcsolatban”.  Az atlatszo.hu cikke – mint írják – valótlan képet fest mind az engedélyezési eljárásról, mind pedig a telephelyvizsgálat eredményeiről.

Az atlatszo.hu portál hétfőn azt írta, hogy egy tektonikai törésvonal gyakorlatilag a nukleáris létesítmények tervezett helyszíne alatt halad. A közlemény arra, hogy a Paks II. projekttársaság 2014 óta folytatott részletes vizsgálati programot, amelynek eredményei alapján elkészült telephelyengedély-kérelmet 2016 októberében nyújtották be az Országos Atomenergia Hivatalhoz. Az eredmények bemutatására nyilvános tudományos konferenciát, lakossági fórumokat tartottak, majd az OAH közmeghallgatást szervezett.

Minden szükséges információ, adat nyilvánosan bárki számára hozzáférhető volt, és hozzáférhető ma is körülbelül 1200 oldalnyi terjedelemben – olvasható a közleményben, amely emlékeztet, hogy az OAH 2017. március végén kiadta a telephelyengedélyt, megállapítva, hogy a telephely alkalmas az új blokkok építésére. “A tény, hogy a paksi telephely alatt aktív vető húzódik, nem új keletű, ez a nyilvánosan elérhető engedélykérelmi dokumentumokban is egyértelműen le van írva” – szögezi le a közlemény.

Mint a társaság írja, ez nem kérdőjelezi meg a telephely alkalmasságát, a széleskörű vizsgálatok alapján kizárható, hogy a vető “szignifikáns, permanens felszíni elmozdulást lenne képes okozni”. A nyilatkozat hangsúlyozza, hogy az új blokkokat a vizsgálat során meghatározott jellemzőknek megfelelően tervezik és építik meg a legszigorúbb nemzetközi előírásokkal, ajánlásokkal összhangban.