close
Nemzetközi zöldenergia konferencia Budapesten
Egyéb - Megújuló

Nemzetközi zöldenergia konferencia Budapesten

Az Európai Unió 2030-as megújulóenergia-céljairól, és az ezek eléréshez vezető lehettséges utakról rendez háromnapos nemzetközi szakmai programsorozatot a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) Budapesten, június 7-9. között. A háromnapos rendezvény témái az Európai Unió 2030-ra vonatkozó megújulóenergia-céljainak megosztása a tagállamok között, a megújuló villamosenergia tenderezési tapasztalatok Európában és az NFM által kidolgozott új METÁR szakmai koncepciója.

A program egy zártkörű konzultációval kezdődik, amelyet Jos Delbeke, az Európai Bizottság Éghajlat-politikai főigazgatója nyitott meg, majd a „Dialogue on a RES policy framework for 2030 (Towards2030-dialogue)” kutatás vitaindító anyagain alapuló energiapolitikai fórum során, a közép-kelet-európai tagállamok energiaszabályozásért felelős minisztériumi képviselői ismertetik álláspontjaikat.

A REKK Megújuló Energia Hét elnevezésű programsorozatának második napján, június 8-án, az EU 2020-as célkitűzésekre vonatkozó tagállami tapasztalatokat és az „AURES (Auctions for Renewable Energy Support)” Horizon 2020 kutatási projekt eredményeit mutatják be a meghívott előadók, köztük Makai Martina a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára, a román energiaügyi tárca, valamint az Európai Bizottság képviselője. Az angol nyelvű workshop nyilvános.

Ugyancsak nyilvános lesz a június 9-i program, amelyen az NFM által kidolgozott új megújuló támogatási rendszer koncepciójának bemutatása szerepel, a szabályozó és az iparág képviselőinek részvételével. Az új rendszer főbb jellemzőinek elemzésén túl, a konferencia kiemelten foglalkozik majd az időjárásfüggő megújuló energiatermelők hálózati integrációjával, illetve egy nagyvállalati panelbeszélgetés során, a vállalati stratágián alapuló megújulóenergia-felhasználás lehettséges szerepvállalásában a magyarországi vállalások teljesítésében.