close
A Nemzeti Közművek is részt vesz az ENSZ Globális egyezményében
Friss

A Nemzeti Közművek is részt vesz az ENSZ Globális egyezményében

A Nemzeti Közművek támogatja az ENSZ világszervezet Globális egyezményének tíz alapelvét az emberi jogokról, a munkaügyi szabványokról, a környezetről és a korrupcióellenességről. “A megállapodás elfogadása az ENKSZ részéről egy olyan belső, szervezeti indíttatást tükröz, amely azt diktálja, hogy viselkedjünk tisztességesen, vállaljunk felelősséget, és segítsünk a mai világ főbb problémáinak megoldásában” – olvasható a vállalat közleményében.

„Elkötelezettek vagyunk abban, hogy az ENSZ Globális egyezményében megállapított alapelveket integráljuk stratégiánkba, vállalati kultúránkba, illetve egyébként a mindennapos munkánkba. Véleményünk szerint felelős szolgáltatónak lenni nem csak azt jelenti, hogy a fogyasztók ellátásbiztonságáról gondoskodunk, hanem azt is, hogy mindenki számára követendő példát mutatunk azért, hogy gyermekeink és mi is egy jobb, biztonságosabb világban élhessünk.” – mondta Kóbor György, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az ENSZ Global Compact kezdeményezése, hogy világszerte ösztönözze a vállalkozásokat a fenntartható és felelős vállalati politika folytatására és elvárja, hogy ennek végrehajtásáról éves jelentésben számoljanak be a nemzetközi szervezetnek. Ez a megállapodás nem nemzetközi szabályozási eszköz, inkább egy vitafórum, amelynek elvei mérvadó útmutatást adnak a fenntartható és felelős vállalatpolitika mellett elkötelezett vállalkozások számára. Az alapelvek szerint az ENKSZ saját hatáskörében támogatja a nemzetközileg kikiáltott emberi jogok védelmét és tiszteletben tartását és ügyel arra, hogy a fennhatósága alá tartozók ne vállaljanak részt emberi jogokkal való visszaélésekben.

A munkaügyi szabványok tekintetében támogatja az egyesülési szabadságot és a kollektív alku jogának tényleges elismerését; a kényszermunka és munkakötelezettség minden formájának kiküszöbölését; a gyermekmunka tényleges eltörlését; és a diszkrimináció kiküszöbölését a munkaerő-felvétel és a foglalkoztatás területén.

A környezetvédelem megszilárdítása szempontjából támogatja a környezeti kihívások elővigyázatos megközelítését; kezdeményezi a környezetért érzett felelősség növelését saját kollégái körében is; valamint ösztönzi a környezetbarát technológiák fejlesztését és terjesztését. Mindezen felül az ENKSZ határozottan lép fel a korrupció minden formája ellen, beleértve a vesztegetést és a zsarolást is.