close
Német segítséggel tárják fel az ugandai geotermális lehetőségeket
Áram - Egyéb - Emisszió

Német segítséggel tárják fel az ugandai geotermális lehetőségeket

Uganda jelentős geotermális potenciállal rendelkezik, különösen azokban a térségekben, ahol jelenleg is kimutatható a vulkanikus aktivitás. A lehetőségek kiaknázásához azonban komoly kockázattal járó, jelentős befektetéseket igénylő kutatásokra volna szükség. A német szövetségi geológiai szolgálat kész részt vállalni ezekben a kutatásokban – derül ki afrikai hírügynöksége beszámolójából. A szövetség gazdasági minisztérium megbízásából a geológiai szolgálat már 2003-ban kutatási programot kezdett a partner országok geotermális lehetőségeinek felmérésére, hogy meghatározzák a fejlesztési, befektetési szempontból különösen ígéretes helyszíneket. A fókuszban a kelet-afrikai Rift völgy áll, amelynek geotermális lehetőségei kétségkívül rendkívül jók.

Kenya volt az első, amely a geotermális energiát áramteremlésre felhasználta a fekete kontinensen, máig 127 megawattnyi villamosenergia termelő kapacitást építettek a földhőre. A számítások szerint Ugandának legalább 450 megawattnyi kapacitás kiépítésére volna lehetősége.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.