close
Német segítség Iraknak
Friss

Német segítség Iraknak

Németország egy 500 millió eurós kölcsönről szóló megállapodást írt alá hétfőn Irakkal; a hitelből az arab ország az Iszlám Állam elleni harcban megrongálódott infrastruktúrát építheti újjá.

A kölcsönt még Angela Merkel német kancellár ígérte meg egy évvel ezelőtt Hajder al-Abádi iraki kormányfőnek.
“Segíteni akarunk az iraki kormánynak abban, hogy újjá tudják építeni az ország infrastruktúráját, és az emberek, akik kénytelenek voltak elmenekülni az Iszlám Állam terrorja elől, visszatérhessenek otthonaikba” – közölte Sigmar Gabriel német külügyminiszter. A tárcavezető közleményében kifejtette: Moszul keleti részének visszafoglalása fontos siker volt, és már több tízezer iraki visszatérhetett otthonába, ahogy korábban már más térségekben – Ramádi, Fallúdzsa és Tikrít környékén – is.

Gabriel kijelentette, hogy az Iszlám Államot nem lehet kizárólag katonai úton legyőzni. Még több befektetésre van szükség a víz- és energiaellátás, illetve a közlekedési hálózat helyreállítása érdekében – hangsúlyozta a német külügyminiszter.

A hitelt a német állami fejlesztési bankon (KfW) keresztül nyújtják. Németország tanácsadókkal is segíti majd az iraki kormányt abban, hogyan a legcélszerűbb elkölteni az összeget.

 


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.