close
Nem volt gáz a gázzal
Egyéb - Gáz

Nem volt gáz a gázzal

Zavartalan volt a földgázellátás az idei fűtési szezonban – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), amely szerint a jelentős mértékű biztonsági földgázkészlet felhasználására nem volt szükség.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) összesített adatai szerint 2014. október 15-e és 2015. április 15-e között összesen 6,42 milliárd köbméter gáz fogyott, 0,53 milliárd köbméterrel több, mint a megelőző fűtési szezonban. A földgázfogyasztás növekedését elsősorban az alacsonyabb átlaghőmérséklet okozhatta.

Az ellátás biztonsága érdekében tett intézkedéseknek köszönhetően a hazai tárolók töltöttségi szintje a betárolási időszak végén több mint 1 milliárd köbméterrel meghaladta az egy évvel korábbi szintet. A kormány a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal együttműködve számos, a földgázellátás biztonságát erősítő intézkedéssel járult hozzá ahhoz, hogy régiós szinten kiemelkedő fogyasztásarányos földgázmennyiség álljon a hazai háztartások rendelkezésére – írta az NFM. Mindezeken felül Magyarország jelentős mértékben hozzájárult a Szerbiában és Ukrajnában felmerülő fogyasztói szükségletek fedezéséhez is – közölték.

A biztonsági földgázkészlet mértéke 2014. július 1-től 300 millió köbméterrel, 915 millió köbméterre nőtt. A tárolói készletek növelése érdekében a kormányzat – az ágazatban példaértékű módon – 100 milliárd forintnyi tulajdonosi kölcsönt biztosított a Magyar Villamos Művek Zrt. részére, amely 800 millió köbméter földgáz beszerzését tette lehetővé. Emellett a téli ellátásbiztonság növelésével összefüggő szállítások és betárolások ösztönzésére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal felülvizsgálta a rendszerhasználati díjak szabályozását, és ennek eredményeként több mint a felével csökkentette a betárolásért fizetendő díjakat.