close
Nem várja jó hír az autósokat a kutakon
Egyéb - Olaj

Nem várja jó hír az autósokat a kutakon

Az üzemanyagpiaci árak és a forintárfolyam heti változását figyelembe véve március 4-én, szerdán nem várható változás a gázolaj árában, a benzin árában pedig még egy kis emelés elképzelhető.

A Brent kőolaj ára a héten 60-63 dollár között változott, heti átlagban 0,6 dollárral, 1%-kal emelkedett az olajár. A hét során szinte folyamatos volt a spot ár emelkedése. A határidős ár viszont stagnált, ez fontos jelzés lehet a további áralakulás szempontjából. A spot ár emelkedését az iraki export visszaesésével magyarázzák, az export időjárási okok miatt csökkent. Az amerikai kőolaj, a WTI kis áremelkedését a tartósan hideg időjárás magyarázza, valamint az, hogy a kőolajfúrások száma tovább mérséklődött, azonban a heti csökkenés mértéke folyamatosan lassul. Az USA legnagyobb finomítójában talán március elejére lezárul a sztrájk, s ez csökkentheti a kőolajkészletek mennyiségét. A tüzelőolaj és fűtőolaj kereslet továbbra is erős – derült ki a GKI Energiakutató Kft. heti előrejelzéséből.

A Brent 1 hónapos határidős ára heti átlagban közel egy dollárral volt magasabb, mint a spot ár. A héten az 1 hónapos határidős WTI és Brent ára közötti különbség erősen növekedett, mivel a Brent ár meredekebben emelkedett, mint a WTI ára. Az 1 hónapos határidős WTI és Brent ára közötti különbség heti átlagban 11 dollárra emelkedett. Amerikai elemzők szerint a két olajár szétválása azt jelzi, hogy a palaolaj kitermelés átlagos költségszintje alacsonyan tartja az amerikai olajárat, míg a globális árat mutató Brent az USA-n kívüli helyzet változásaira reagál.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a február 23 – február 27-e közötti időszakban 0,5%-kal nőtt, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 0,9 illetve 3,9%-os volt az emelkedés. AZ ARA piac árváltozása elsősorban az export lehetőségeit tükrözik, de az ARA piac árai természetesen befolyásolják az európai áralakulást. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 0,6%-kal csökkent, az észak-európai piacokon 0,1-0,6%-os volt az áremelkedés mértéke. Az üzemanyagpiacok áralakulását a héten az olajár változása csak kevéssé befolyásolta, inkább a keresleti hatások mozgatták az árak alakulását.

A forint árfolyama a február 23 – február 27 -i héten 270 Ft/dollár körül ingadozott, összességében kb. 0,5 forinttal kellett többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét során folyamatosan erősödött. A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 0,7%-os emelkedést, az északnyugat-európai piacokon a forintban számított változások 1-4%-os emelkedést mutatnak. A gázolajnál a mediterrán piacon 0,4%-os csökkenést jeleztek, az észak-európai piacokon 0,1-0,8% közötti volt az árak forintban mért növekedése. Ezen a héten az árfolyam változása gyengén erősítette a dollárpiaci árak emelkedését.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – benzin ára várhatóan nem fog változnii, az ARA piac hatását figyelembe véve kisebb emelés elképzelhető. A gázolajnál is a tartás a valószínű, itt az észak-európai árak sem indokolnak változtatást. Így a benzin ára 354 forint/liter, a gázolaj ára a 368 Ft/liter közötti szinten maradhat. Az elmúlt egy év során a benzin és a gázolaj ára 15%-kal csökkent. Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 24%-kal több benzint és gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.