close
Nem törekszenek átláthatóságra a cégek
Egyéb - Olaj

Nem törekszenek átláthatóságra a cégek

MegszĂźletett az olajcĂŠgek 2007-es ĂĄtlĂĄthatĂłsĂĄgi ranglistĂĄja. A Transparency International azt vizsgĂĄlta, hogy az adott nemzeti ĂŠs nemzetkĂśzi tĂĄrsasĂĄgok mennyire adnak tiszta kĂŠpet belfĂśldĂśn illetve kĂźlfĂśldĂśn keletkezett bevĂŠteleikről. MindĂśssze 42 cĂŠget vett gĂłrcső alĂĄ, a Mol Nyrt. nem kerĂźlt be kĂśzĂŠjĂźk. A BP csoport, a BHP Billiton, a Nexen, a Petro-Canada, a Shell, a StatoilHydro, a Talisman Energy ĂŠs a Petrobras azok a nemzeti ĂŠs nemzetkĂśzi olajtĂĄrsasĂĄgok – abc sorrendben -, amelyekkel a Transparency International (TI) leginkĂĄbb meg van elĂŠgedve abbĂłl a szempontbĂłl, hogy mennyire ĂĄtlĂĄthatĂł mĂłdon tettek szert kĂźlfĂśldi jĂśvedelmeikre.

Érdekes, hogy a csoport ĂśsszetĂŠtele erősen eltĂŠr attĂłl a csak nemzeti cĂŠgekből ĂĄllĂł csoportĂŠtĂłl, amely szintĂŠn a legjobban szerepelt, csak ĂŠppen belfĂśldi elszĂĄmolĂĄsaiban. A kĂśzĂśs rĂŠszhalmazt egyedĂźl a StatoilHydro kĂŠpezi. BekerĂźlt mellette viszont tĂśbb kĂ­nai cĂŠg, a CNOOC, az ONGC, a Petrochina ĂŠs a Sinopec, rajtuk kĂ­vĂźl pedig a Pemex ĂŠs a Petrobras.

KĂśzepes besorolĂĄst az első kategĂłriĂĄban amerikai, brit, spanyol ĂŠs francia cĂŠgek kaptak, a mĂĄsodikba tĂśbbek kĂśzĂśtt orosz, kazah, irĂĄni, afrikai ĂŠs ĂĄzsiai cĂŠgek kerĂźltek be.  A legrosszabb ĂŠrtĂŠkelĂŠst kapott vĂĄllalatok sora a leghosszabb. MikĂśzben az első csoportba – tehĂĄt a kĂźlfĂśldĂśn műkĂśdő nemzeti ĂŠs nemzetkĂśzi vĂĄllalatok kĂśzĂŠ – a vilĂĄg minden tĂĄjĂĄrĂłl bekerĂźltek vĂĄllalatok, a mĂĄsodikban nincs eurĂłpai, ideĂŠrtve az oroszt is, vagy ĂŠszak-amerikai.  

ÉrtĂŠkelĂŠsĂŠben a TI leszĂśgezi, hogy a nagy olajcĂŠgek tĂśbbsĂŠge igen messze jĂĄr attĂłl, hogy ĂĄtlĂĄthatĂł tevĂŠkenysĂŠget folytasson a szĂŠnhidrogĂŠnben gazdag orszĂĄgokban. Ezzel nyitva hagyjĂĄk az ajtĂłt a korrupciĂłnak ĂŠs megakadĂĄlyozzĂĄk a szegĂŠnysĂŠg elleni harcot. “Ez ĂĄll az a tragikus paradoxon mĂśgĂśtt, hogy a legtĂśbb, szĂŠnhidrogĂŠnben gazdag orszĂĄg szegĂŠny marad, nincsenek megfelelő adatai sajĂĄt olaj- ĂŠs gĂĄzkincsĂźkről ĂŠs azok sorsĂĄrĂłl sem. Az ĂŠrintett termelővĂĄllalatok nem sokat tesznek azĂŠrt, hogy tevĂŠkenysĂŠgĂźk ĂĄtlĂĄthatĂłsĂĄgĂĄt javĂ­tsĂĄk”, jelentette ki Huguette Labelle, a TI elnĂśke.

A megvizsgĂĄlt 42 vezető nemzeti ĂŠs nemzetkĂśzi tĂĄrsasĂĄg 21 orszĂĄgban műkĂśdik. A tevĂŠkenysĂŠgĂźkre vonatkozĂł adatok jĂłrĂŠszt ahhoz igazodnak, amit az adott orszĂĄgok nemzeti hatĂłsĂĄgai elvĂĄrnak tőlĂźk. Ezen elvĂĄrĂĄsokat alapvetően helyi fizetĂŠsi kĂśtelezettsĂŠgeik, pĂŠldĂĄul kitermelĂŠsi jogaik ĂĄrai hatĂĄrozzĂĄk meg. A jelentĂŠs azokon az adatokon alapult, amelyeket a cĂŠgek magukrĂłl adtak, s ezek alapjĂĄn sorolta azokat kategĂłriĂĄkba is a TI. A cĂŠgek mindĂśssze harmada adott olyan adatokat, amelyek a TI szerint kivĂĄlĂł minősĂŠgűek voltak.

Ma a vilĂĄg legszegĂŠnyebb embereinek 60 szĂĄzalĂŠka erőforrĂĄsokban gazdag orszĂĄgban lakik. A legtĂśbb ilyen orszĂĄg alkotmĂĄnya garantĂĄlja az ĂĄllampolgĂĄrok jogait az orszĂĄg termĂŠszeti erőforrĂĄsaihoz. MindazonĂĄltal titkos azon adatok tĂśbbsĂŠge, amely a vĂĄllalatok termelĂŠsi jogokĂŠrt fizetett dĂ­jaira, valamint a tőlĂźk befolyt pĂŠnzek elkĂśltĂŠsĂŠre vonatkozik, vagy legalĂĄbbis nem teszik kĂśzzĂŠ őket. Ha egy cĂŠg vagy egy kormĂĄny valĂłban ĂĄtlĂĄthatĂł, akkor az ĂĄllampolgĂĄrok, az ĂşjsĂĄgĂ­rĂłk, a civil szervezetek, a kutatĂłk ĂŠs az ellenőrĂśk szabadon hozzĂĄfĂŠrhetnek minden adatukhoz. Ez egyben akadĂĄlya a korrupciĂłnak is. Soha nem volt mĂŠg olyan fontos a vĂĄllalatok tevĂŠkenysĂŠgĂŠnek transzparenciĂĄja, mint most, amikor az olajĂĄrak ilyen rendkĂ­vĂźl magasak ĂŠs erre az ĂŠvre ezermilliĂĄrd dollĂĄrnyi olajbevĂŠtel generĂĄlĂłdik vilĂĄgszerte.