close
Nem lesz ingyenpénz energiahatékonyságra
Egyéb - Hír - Világ - Hír

Nem lesz ingyenpénz energiahatékonyságra

Kiszámítható és átlátható támogatási rendszerre volna szükség a lakossági energiahatékonysági beruházások területén a jelenlegi ad hoc ötletelés helyett, és összhangba kellene hozni a vissza nem térítendő támogatásokat, a kedvezméynes hitelekkel – mondta Bart István, az Energiaklub társelnöke az Infó Rádió EnergiaInfó című magazinműsorában, annak apropóján, hogy mindjért az első napon fel kellett függeszteni az Otthon Melege Program hűtőgépcsere támogatási akcióját, a nagyszámú érdeklődő miatt. Nem ez volt az első eset az elmúlt években, hogy a kormány által meghirdetett akciók kerete néhány óra alatt elfogyott. Az Energiaklubnál úgy tudják a kormány a jövőben egyáltalán nem szeretne vissza nem térítendő támogfatásokat adni erre a célra, kizárólag kedvezméynes hitellel segítené az energiahatékonysági beruházásokat.

Az Otthon Melege Programban rendelkezésre álló keretet a széndioxid-kibocsátási kvóták értékesítéséből befolyó állami bevétel határozza meg. A bevételek egy részét automatikusan elnyelni az állami kötlségvetés. A másik részét elosztják az NFM és az NGM között, és a tárcák eldöntik, hogyan használják fel ezeket az összegeket. Az előző években ez a pénz a pőanelprogramra ment az elmúlt években, mostanában háztartási gépek cseréjére, vagy csalkádi házak felújításának támogatására megy – emlékeztetett az Energiaklub társelnöke. Tehát ez egy felülről korlátos összeg, enm egy igényfelmérés eredmléyneként alakul ki – tette hozzá Bart István.

Ezeket az összegeket sokféleképpen lehet vizsgálni az Energiaklub társelnöke szerint. Ha az a kérdés, hogy mennyi magántőkét tudunk a hatékonysági beruházások érdekében mozgósítani ezekkel a támogatásokkal, el tudjuk-e érni, hogy egymillió forinthoz az emberek hozzátegyenek egy másik milliót, akkor a lakásfelújításokat érdemes támogatni. Fontos szempont a megtérülés – folytatta. Az a tapasztalat, hogy a villamosenergia megtakarításra irányuló támogatások – izzó-, vagy háztartásigép-csere programok – gyors megtérülésűek. Természetesen az áramfogyasztás a ksiebb része egy magyarorzsági háztartás energiafelhasználásának, a nagyobb részt a hőfogyasztás és a gázfelhasználás adja.

Azt gondolom, mindegyik terület fontos és helyes, hogy a kormány midnenféle megoldásokkal próbálkozik – jelentette ki Bart István. Hozzátette uyganakkor, higy fontos volna, hogy legyen egy hosszú távú, kiszámítható terv, ne minden évben ötletszerűen dőljön el, éppen mire kapható támogatás. Úgy vélte az Infó Rádió szakmai magazinjában, hogy ez azért káros, mert azt a benyomást kelti, mintha ezekre a támogatásokra reálisanlehetne számítani a beruházások tervezése során. Pedig a valóság az – érvelt az Energiaklub társelnöke -, hogy noha ezek a támogatások nagyon fontosak abból a szempontból, hogy felhívják a figyelmet ezekre a feladatokra, és a szegényebb rétegeknek lehetőséget adna, hogy elvégezzenek iylen beruházásokat, ezek a támogatások azért a beruházásoknak csak nagyon kicsi részét segítik. Legalább ugyanennyi, vagy még több beruházást halasztanak viszont el azért, hogy megvárják az újabb támogatási kört. Gondoljunk csak bele – monbdta a műsorban Bart István -, hogy a hűtőgépeknél ez az 500 milliós keretösszeg, ami most rendelkezésre áll, tíz éves csereperiódust feltételezve, az éves hűtőgépcserék legfeljebb két százalékát érinti, vagyis az emebrek nagy része továbbra is saját zsebből cseréli ki ezeket a gépeket.

Az Energiaklub társelnöke szerint töb pénzre és kiszámíthatóságra volna szükség. Lehessen tudni – mondta Bart István a műsorban -, hogyha oda jutok, hogy elvégezzek egy szigetelsét, vagy kicseréljem valamelyik háztartási gépemet, akkor mire lehet számítani. Ez történhetne akár úgy is, hogy mondjuk eleve alacsonyabb az ÁFA-ja mondjuk az AAA+-os hűtőgépeknek, vagyis a fogyasztók szinte észre sem veszik, de a támoagtás folyamatosan rendelkezésre áll.

A jelenlegi magyar rendszer legfontosabb hiányosága, hogy nincs összhangban a kedvezményes hitel és a vissza nem térítendő támogatás – jelentette ki Bart István. Emlékeztetett, hogy tavaly Lázár János bejelentette, hogy a magyar kormány politikájával ellentéte, hogy inygen pénzt adjon ajándékba a lakásfeújításhoz az embereknek. De eközben zajlott és zajlik az Otthon Melege Program amelyik ingyen pénzt ad, vissza nem térítendő támogatásként a lakásfelújításhoz.

Az Energiaklub társelnöke a különböző programok és lehetőségek közötti összhang hiányával összefüggésben emlékeztetett, hogy az NFM által kínált felújítási támogatás 40-50 százalékos, vagyis csak azok tudják igénybe venni, akik elő tudják teremteni a másik 50-60 százalékot. Mivel Magarorzságon az emberek 90 százalékának nincs banki megtakarítása – érvelt -, így ezek a gazdagok, ez a támogatás nem a szegények műfaja. A másik oldalon – folytatta Bart István -, ott van a kedvezméynes hitel az MFB-től, aminek a részleteiről nem sokmindent lehet még tudni, de annyit igen, hogy nem lesz összekapcsolva az egyébként elérhető támogatásokkal. Sőt – jegyezte meg az Energiaklub társelnöke az Infó Rádióban -, úgy tudjuk, hogy a kormány tervez beadni egy módosítást az EU-nak az operatív programokkal kapcsoaltban, hogy nem szeretnének vissza nem térítendő támogatást adni, csak hitelt.