close
Nem lankad az OMV vágya
Egyéb - Olaj

Nem lankad az OMV vágya

KĂśzeledik a Mol ĂĄprilis 24-i ĂŠves rendes kĂśzgyűlĂŠse, ahol a 20,2 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszvĂŠnycsomaggal rendelkező osztrĂĄk szektortĂĄrs, az OMV javasolni fogja, hogy a Mol ĂŠs a „barĂĄti intĂŠzmĂŠnyek” adjĂĄk el 45 szĂĄzalĂŠk kĂśrĂźli rĂŠszesedĂŠsĂźket ĂŠs azt is, hogy szĂźntessĂŠk meg azt a szavazati korlĂĄtot, hogy ha egy rĂŠszvĂŠnyesnek bĂĄrmekkora tulajdonrĂŠsze van, akkor is csak legfeljebb tĂ­z szĂĄzalĂŠkkal szavazhat. Mivel a Molnak jelenleg tĂśbb mint kĂŠtszer akkora sajĂĄt ĂŠs kĂślcsĂśnzĂśtt rĂŠszvĂŠnye van, mint az OMV-nek, Ă­gy szakĂŠrtők semmi esĂŠlyt nem adnak az osztrĂĄk javaslat elfogadĂĄsĂĄnak – Ă­rja a NĂŠpszava.

Az OMV vezĂŠrigazgatĂłja, Wolfgang Ruttenstorfer a CNBC hĂ­rtelevĂ­ziĂłnak adott nyilatkozatĂĄban megerősĂ­tette, hogy kĂŠszek 32 ezer forintos ajĂĄnlatot tenni a Mol rĂŠszvĂŠnyeire, ha a magyar tĂĄrsasĂĄg menedzsmentje ĂĄltal a BNP Paribas-nak, az OTP Banknak, rĂŠszben a cseh CEZ energetikai cĂŠgnek vagy a Magnolia befektetĂŠsi csoportnak kĂślcsĂśnadott rĂŠszvĂŠnyeit sajĂĄtjakĂŠnt kĂśnyveli el. A CEZ-nek tĂśrtĂŠnt hĂŠt-szĂĄzalĂŠknyi Mol-rĂŠszvĂŠnyeladĂĄst az osztrĂĄkok „vĂĄllalati ĂŠrtĂŠkrombolĂłnak ĂŠs a jĂł vĂĄllalatirĂĄnyĂ­tĂĄsi elvekkel ellentĂŠtes” dĂśntĂŠsnek tartjĂĄk.

A FĂźggetlen EurĂłpai Olajkereskedők SzĂśvetsĂŠge (UPEI) kĂśzlemĂŠnyt juttatott el az EurĂłpai BizottsĂĄghoz, amelyben aggodalmukat fejezik ki a Mol ĂŠs az OMV esetleges fĂşziĂłja kapcsĂĄn. Az UPEI szerint az ĂśsszeolvadĂĄs jelentős mĂŠrtĂŠkben korlĂĄtoznĂĄ a versenyt.

Sarkadi SzabĂł KornĂŠl, a Cashline ÉrtĂŠkpapĂ­r Zrt. vezető rĂŠszvĂŠnyelemzője elmondta: az OMV jogi Ăşton szeretnĂŠ elĂŠrni, amit a piacon nem sikerĂźlt. Folyamatos kommunikĂĄciĂłs tĂĄmadĂĄsokat intĂŠznek a Mol ellen, nem kĂŠpesek tudomĂĄsul venni, hogy „ez a hajĂł mĂĄr elment.

Â