close
Nem épül új blokk a Mátrai Erőműben
Áram - Egyéb

Nem épül új blokk a Mátrai Erőműben

A MĂĄtra ErőmĹą fejlesztĂŠs kĂŠt beruhĂĄzĂłja, a Magyar Villamos MĹąvek Zrt. (MVM) ĂŠs az RWE Ăşgy dĂśntĂśtt, hogy leĂĄllĂ­tja a MĂĄtrai ErőmĹą Zrt. 300 milliĂĄrd forint kĂśltsĂŠggel jĂĄrĂł, kapacitĂĄsbővĂ­tő beruhĂĄzĂĄsĂĄt – kĂśzĂśltĂŠk a beruhĂĄzĂłk kĂśzlemĂŠnyĂźkben. A tulajdonosok, mĂŠrlegelve a gazdasĂĄgi megtĂŠrĂźlĂŠst, a kĂśrnyezetvĂŠdelmi szempontokat ĂŠs MagyarorszĂĄg, valamint az EurĂłpai UniĂł energiagazdĂĄlkodĂĄsi terveit, Ăşgy talĂĄltĂĄk, hogy hosszĂştĂĄvon nem lenne rentĂĄbilis a tervezett kĂśzĂśs beruhĂĄzĂĄs, Ă­gy leĂĄllĂ­tottĂĄk a MĂĄtrai ErőmĹą Zrt. Ăşj blokkjĂĄnak beruhĂĄzĂĄsi tervĂŠt – ĂĄll a nyilatkozatban.

Az erőmű négy éve jelentette be az új, 440 megawattos fejlesztési tervet, ami 2011-12-től a meglévő kapacitások körülbelül 50 százalékos bővítését jelentette volna. A tervezett beruházás jelentős külső pénzügyi erőforrások bevonásával és az energiaszektorban is kiemelkedő nagyságú hitellel jöhetett volna csak létre.

A közlemény szerint a döntés legfőbb oka a változó makrogazdasági környezet, amely egy ilyen léptékű beruházásnál komoly kockázati tényezőt jelent. Ennek ismeretében a beruházóknak a lehető legracionálisabb döntést kellett meghozniuk. A megegyezés alapját képező tanulmányok kifejtik, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben, a beruházás pénzügyileg instabil, figyelembe véve a pénzpiaci folyamatokat, a villamosenergia árát és hogy a lignittel üzemelő új blokkok felépítése után további környezetvédelmi költségekre is kellene számítani az Európai Unió szigorodó jogszabályi háttere miatt.

Korábbi közlések szerint a lignittüzelésű új erőművet úgy tervezték, hogy az 10 százalékban biomassza tüzelésre is alkalmas legyen, és ez utóbbi tüzelőanyag aránya 30 százalékra növelhető. A szén-dioxid-mosót is betervezték, ami később épülhetett volna fel. A beruházás minimálisan 20 százalékban saját forrásból, 80 százalékban bankhitelből valósult volna meg.