close
Nem csökkenti a kormány a gáz árát
Egyéb - Gáz

Nem csökkenti a kormány a gáz árát

A kormĂĄny Ăźgy dĂśntĂśtt, hogy ĂĄprilistĂłl ne vĂĄltozzĂŠk a gĂĄz ĂĄra – kĂśzĂślte tegnap MolnĂĄr Csaba energiaĂźgyi miniszter. A kormĂĄny asztalĂĄn szerinte alternatĂ­vakĂŠnt nem az ĂĄrcsĂśkkentĂŠs, hanem az emelĂŠs szerepelt, pedig szakĂŠrtők szerint most a forintgyengĂźlĂŠs ellenĂŠre is olcsĂłbb lehetne a tĂźzelőanyag – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

 

ÁprilistĂłl nem vĂĄltozik a gĂĄz tarifĂĄja – jelentette be MolnĂĄr Csaba energiaĂźgyi miniszter. A kormĂĄnyĂźlĂŠst kĂśvető tĂĄjĂŠkoztatĂłn a tĂĄrcavezető az ĂĄprilisi ĂĄrcsĂśkkentĂŠs lehetősĂŠgĂŠt fel sem vetette. BeszĂĄmolĂłja szerint az ĂĄrelőkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠrt felelős Magyar Energia Hivatal (MEH) – korĂĄbbi informĂĄciĂłinknak megfelelően – a negyedĂŠves ĂĄrkorrekciĂł kĂśvetkező esedĂŠkes, ĂĄprilis eleji időpontjĂĄra az ĂĄr szinten tartĂĄsĂĄt javasolta. Ám az azt kĂśvető időszakban a forint tovĂĄbb gyengĂźlt a dollĂĄrhoz kĂŠpest. (Ez a tarifa szempontjĂĄbĂłl azĂŠrt fontos, mert hazĂĄnk OroszorszĂĄgbĂłl dollĂĄralapon vĂĄsĂĄrolja a fűtőanyagot, a hazai deviza gyengĂźlĂŠse pedig azonnali kĂśltsĂŠgemelkedĂŠst jelent a nagykereskedőnek.) Emiatt az ĂĄremelĂŠs lehetősĂŠge is felmerĂźlt, de a kormĂĄny MolnĂĄr szerint bĂ­zik a forint stabilizĂĄlĂłdĂĄsĂĄban ĂŠs a tartĂłsan alacsony olajĂĄrban.

Arra a felvetĂŠsre, hogy a gĂĄzĂĄr alapjĂĄt is jelentő nemzetkĂśzi olajĂĄr tavaly Ăłta a negyedĂŠre zuhant, a miniszter leszĂśgezte: a lakossĂĄgi gĂĄzĂĄrat kiszĂĄmĂ­tĂł kĂŠpletek ezt a hatĂĄst elnyĂşjtva ĂŠrvĂŠnyesĂ­tik. Az ĂĄrmegĂĄllapĂ­tĂĄs mostani, kĂśltsĂŠgalapĂş rendszerĂŠt vĂŠdelmĂŠbe vĂŠve hangsĂşlyozta: ha a gĂĄzĂĄr tisztĂĄn piaci alapĂş lenne, a tavalyi nemzetkĂśzi olajĂĄrdrĂĄgulĂĄs jĂłval nagyobb gĂĄzĂĄremelkedĂŠst eredmĂŠnyezett volna. (Egyszersmind azonban Ăşgy vĂŠlte, az ez ĂŠv kĂśzepĂŠn bevezetendő gĂĄzĂĄr-liberalizĂĄciĂłs rendszer mĂŠg kedvezőbb lesz.) KĂŠrdĂŠsekre Ăşgy fogalmazott: ha csak a forinttal nagy problĂŠma nem tĂśrtĂŠnik, a harmadik negyedĂŠvben a csĂśkkentĂŠs szempontjĂĄbĂłl is “komolyan felĂźlvizsgĂĄlhatĂł lesz a gĂĄzĂĄr”.

A nemzetkĂśzi olaj- ĂŠs gĂĄzĂĄrcsĂśkkenĂŠs miatt mĂŠg Ăşgyis belefĂŠrt volna a hazai gĂĄzĂĄr mĂŠrsĂŠklĂŠse, hogy ismert a forint gyengĂźlĂŠse – fejtette ki kĂŠrdĂŠsĂźnkre Felsmann BalĂĄzs, a Force Motrice tanĂĄcsadĂł cĂŠg partnere, a tĂĄrca előző energiaĂźgyi szakĂĄllamtitkĂĄra. Úgy vĂŠlte: noha a kormĂĄny mĂŠg nem egyezett meg a gĂĄznagykereskedővel a szĂĄmĂĄra Ă­gĂŠrt, majd eltĂśrĂślt gĂĄzdĂ­jelem viszszaĂĄllĂ­tĂĄsĂĄrĂłl, a mostani dĂśntĂŠs mĂŠgis mintegy 40-50 milliĂĄrd forint tĂśbbletbevĂŠtelhez juttatja az E.ON kezĂŠben lĂŠvő nagykereskedőt. (HangsĂşlyozta: ez csupĂĄn egy becslĂŠs, amelynek mĂŠrtĂŠke a majdani ĂĄrfolyamtĂłl ĂŠs a gĂĄzforgalomtĂłl is fĂźgg.) Ha a kormĂĄny nem egyezett meg a nagykerekedővel a cĂŠg igĂŠnyĂŠnek teljesĂ­tĂŠsĂŠről, akkor az ĂĄrnak ĂĄprilistĂłl csĂśkkenie kellett volna – szĂśgezte le. TĂśbb eurĂłpai fogyasztĂł szĂĄmĂĄra most mĂĄr csĂśkkennek a gĂĄzĂĄrak. Annak kapcsĂĄn, hogy szakĂĄllamtitkĂĄrkĂŠnt a gĂĄzĂĄrak magasan tartĂĄsa mellett tĂśrt lĂĄndzsĂĄt, Ăşgy vĂŠlekedett: ha a kormĂĄny ĂŠrvĂŠnyesnek tekintenĂŠ a nagykereskedő felĂŠ felhalmozĂłdott tartozĂĄst, most pedig csĂśkkentett volna, akkor olyan hiĂĄnyok alakulhattak volna ki a gĂĄzcĂŠgeknĂŠl, aminek negatĂ­v hatĂĄsĂĄtĂłl az ĂŠv kĂśzepĂŠre tervezett ĂĄrfelszabadĂ­tĂĄs sorĂĄn csak nehezen lehetett volna megvĂŠdeni a fogyasztĂłkat.

MolnĂĄr Csaba – rĂŠszletezve a miniszterelnĂśk korĂĄbbi bejelentĂŠsĂŠt – azt is kĂśzĂślte: a kormĂĄny elvi tĂĄmogatĂĄst kĂŠr a parlamenttől a Paksi Atomerőmű “ezer vagy kĂŠtszer ezer” megawattos bővĂ­tĂŠsĂŠre. (UtĂłbbi elkĂŠpzelĂŠs az atomerőmű jelenlegi kapacitĂĄsainak megduplĂĄzĂĄsĂĄt jelentenĂŠ.) KĂŠrdĂŠsekre leszĂśgezte: a kormĂĄny ehhez nem kĂ­vĂĄn kĂśltsĂŠgvetĂŠsi forrĂĄsokat biztosĂ­tani, ĂŠs a kivitelezĂŠst “az MVM bĂĄzisĂĄn” kĂŠpzeli el. (A paksi atomerőművet tulajdonlĂł, a kĂśzponti ĂĄram-nagykereskedelmet is vĂŠgző MVM ĂĄllami tulajdonĂş.)

EU-pĂŠnzből bővĂ­tenĂŠ a kormĂĄny az M0-st

A kormĂĄny uniĂłs tĂĄmogatĂĄst kĂŠr az M0-s autĂłpĂĄlya dĂŠli szakaszĂĄnak bővĂ­tĂŠsĂŠhez – kĂśzĂślte MolnĂĄr Csaba. A 2012-ben befejeződő, 120 milliĂĄrd forintba kerĂźlő beruhĂĄzĂĄst kedvező elbĂ­rĂĄlĂĄs esetĂŠn 85 szĂĄzalĂŠkban uniĂłs forrĂĄsokbĂłl ĂĄllnĂĄk. A terv rĂŠszekĂŠnt a BiatorbĂĄgy ĂŠs GyĂĄl kĂśzĂśtti kĂŠtszer kĂŠtsĂĄvos szakaszt kĂŠtszer hĂĄromsĂĄvossĂĄ alakĂ­tanĂĄk, amelyhez kĂŠt Ăşj Duna-hidat is ki kell alakĂ­tani.