close
Nem csitulnak a hullámok a fekete arany piacán
Blog - Egyéb - Olaj

Nem csitulnak a hullámok a fekete arany piacán

Az ĂĄr alakulĂĄsĂĄt figyelembe vĂŠve, Ăşgy tűnik nem nagyon sikerĂźlt – legalĂĄbb is rĂśvid tĂĄvon – megnyugtatni az olajpiacot a hĂŠtvĂŠgi szaĂşdi bejelentĂŠssel. Ez mĂĄr az ĂśsszejĂśvetelt kĂśvetően megjelent elemzői kommentekből is nagyjĂĄbĂłl kiolvashatĂł volt, s persze nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a kitermelĂŠsen kĂ­vĂźl van mĂŠg nĂŠhĂĄny dolog, ami manapsĂĄg mozgatja a piacot. Ilyen a tĂśbbi kĂśzĂśtt a fĂŠlelem. Hogy mitől? Gyakorlatilag mindentől. Ha nagyon gonosz szeretnĂŠk lenni, akkor egy ide vonatkozĂł Monty Pyhton idĂŠzetet dĂśrgĂślnĂŠk a kereskedők orra alĂĄ, amelyben a bemondĂł a kĂśvetkezőt kĂśzli a televĂ­ziĂłban: „- Ma 400 ponttal zuhant a londoni tőzsde, mert valaki tĂźsszentett.”

ÁllĂ­tĂłlag – s most lĂŠnyegĂźljĂźnk ĂĄt igazĂĄn komoly alannyĂĄ – egyre kĂŠzzelfoghatĂłbb a feszĂźltsĂŠg Izrael ĂŠs IrĂĄn kĂśzĂśtt, s ez okozta a tegnapi, immĂĄron folyamatĂĄban a harmadik napi pluszban zĂĄrĂĄst. (AtomhĂĄborĂşs fĂŠlelmek, stb.) Ehhez kĂŠpest mĂĄr elhanyagolhatĂł tĂŠtel, hogy a nigĂŠriai milicistĂĄk „átmentek” rendes dolgozĂłba, s most sztrĂĄjkolnak. Pedig jĂłl indult a hĂŠtfő, hiszen a nyersolaj hordĂłnkĂŠnti ĂĄra 134,38 dollĂĄrig is visszaesett, sajnos csak egy rĂśvid időre, s hamar visszatalĂĄlt majdnem a 138 dollĂĄrig. 

Jelen pillanatban elsősorban ÁzsiĂĄban folyik a kereskedĂŠs, s a tegnapi 136,73 dollĂĄros zĂĄrĂĄshoz kĂŠpest 10 centet emelkedett a hordĂłnkĂŠnti ĂĄr. Londonban egy hordĂł BrentĂŠrt pedig 136,10 dollĂĄrt kĂŠrnek. Elemzők szerint a fentiek mellett akĂĄr a hĂŠten tesztelhetjĂźk is a hordĂłnkĂŠnti 140 dollĂĄrt. 

A sztrĂĄjkba lĂŠpett nigĂŠriai dolgozĂłk a Chevron alkalmazottai. A leĂĄllĂĄs azonban egyelőre nem fenyegeti a kitermelĂŠst, ĂĄm a fĂŠlelem az Ăşr, s mivel a mĂşlt hĂŠten napi 340 ezer hordĂłs leĂĄllĂĄst kellett elkĂśnyvelni a milicistĂĄk tĂĄmadĂĄsai miatt, a kereskedők a biztonsĂĄg kedvĂŠĂŠrt mĂĄr jĂł előre pĂĄnikba estek. Így egyĂĄltalĂĄn nem meglepő, hogy az elemzők tĂśbb ujjal egyszerre mutogatnak az afrikai orszĂĄgra, mint minden baj egyik fő okozĂłjĂĄra. 

SzerdĂĄn termĂŠszetesen ismĂŠt a heti kĂŠszletadatĂŠ a főszerep. Most a szakĂŠrtők a nyersolajkĂŠszlet emelkedĂŠsĂŠre tesznek, hiszen az elmĂşlt hat hĂŠtben folyamatosan csĂśkkent, s az import, Ăşgy tűnik, ismĂŠt nőhet. A Reuters elemzők szerint 200 ezer hordĂłval emelkedik a nyers, 1,4 milliĂłval a finomĂ­tott ĂŠs 400 ezerrel az ĂźzemanyagkĂŠszlet.