close
Nem akarnak már beruházni a cégek a hatékonyságba
Áram - Egyéb - Gáz - Távhő

Nem akarnak már beruházni a cégek a hatékonyságba

Továbbra is jelentős potenciált rejt a vállalati energiahatékonyság területe Magyarországon, de a cégek már nem beruházásokra koncentrálnak, hanem professzionális üzemeltetőt keresnek inkább.

Az elmúlt években átalakult a hazai ipari energiaszolgáltatási piac: a korábbi években népszerű klasszikus ESCO-szolgáltatások és harmadikfeles finanszírozású beruházások helyett ma már elsősorban a meglévő rendszerek teljes körű üzemeltetését vállaló partnereket keresik a vállalatok – vallják az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. szakértői. Ennek oka, hogy az energetikai hatékonyságot növelő beruházások helyett a vállalatok napjainkban elsősorban a minimális költségek mentén elérhető, optimalizáción alapuló energia- és költségmegtakarítási lehetőségeket keresik. A potenciált jól jelzi, hogy a hazai teljes végső energiafelhasználás mintegy 20 százalékát jelentő ipari szolgáltatásokhoz kapcsolódó fogyasztás 5-8 százaléka – mintegy 12-18 petajoule-nyi energia – már a szakszerű üzemeltetéssel, komolyabb beruházások nélkül is megtakarítható.

Továbbra is jelentős potenciált rejt a vállalati energiahatékonyság területe Magyarországon. Azonban amíg korábban a vállalatok elsősorban az energiahatékonysági beruházások megvalósítása mentén keresték az energiaköltségek csökkentésének lehetőségét, az elmúlt évek nehezebb finanszírozási környezetében a figyelem elsősorban a meglévő rendszerek szakszerű, energiafelhasználás szempontjából racionalizált és optimalizált üzemeltetése felé fordult.
Az energiaköltségek lefaragása egyre inkább versenyképességi tényező. A vállalatok igyekeznek minden lehetőséget megragadni költségeik csökkentésére, az energiafelhasználás területe ráadásul eddig jobbára kiaknázatlan terület volt, főleg a közepes méretű szolgáltató és termelő vállalatok számára. Az energetikai fejlesztésekre elérhető források szűkössége pedig főleg ezt a vállalati szegmenst terelte az alternatív lehetőségek felé.
„Az egyik ilyen lehetőség az energetikai rendszerek üzemeltetésének kiszervezése egy felkészült partner részére. A rendszerek működésének optimalizálásával, és az ehhez igazított energiafelhasználással akár a költségek 5-8 százaléka is megtakarítható úgy, hogy nem kell költséges beruházásokra saját vagy külső forrást találni” – emeli ki Ifj. Chikán Attila, a tőzsdén is jegyzett feltörekvő alternatív energetikai szolgáltató vállalat vezérigazgatója.

Az ALTEO által végzett számítások szerint egy átlagos magyar középvállalatnál akár 5-8 százalékos azonnali megtakarítás is elérhető az energetikai rendszerek szakszerű működtetésével, az energiafelhasználás optimalizációjával. „A magyar vállalatok körében egyre elterjedtebb az a gondolkodás, hogy energiafelhasználásukat tudatosan kezeljék, ám konkrét lépéseket egyelőre csak kis hányaduk tett, ezek is elsősorban az energiaintenzív iparágakban tevékenykedő, termelő vagy kereskedelmi nagyvállalatok –ezért akár szektoriális szinten is gyorsan látványos eredményeket lehet produkálni” – mutat rá a vezérigazgató.

Az ALTEO ügyfelei között végzett belső felmérés alapján a partnerek alapvetően három érték köré csoportosítják a külső üzemeltető bevonásával járó előnyöket. Az első és legfontosabb említett érték az invesztíció nélkül megvalósuló költségcsökkenés. A második, hogy nem kell az egyre összetettebb berendezések üzemeltetésére külön erőforrásokat allokálni a szervezeten belül, így azokat a core üzleti tevékenységre lehet fókuszálni. Végül a harmadik érték a számukra az az energetikai szakértői tudás, amelynek segítségével megtervezhetik működésüket, a teljes rendszer optimalizálását, és amelynek révén akár nagyobb fejlesztések és beruházások tervezését is megkezdhetik.