close
Nem tett jót a hideg január a Miskolci Geotermikus Rendszernek
Friss

Nem tett jót a hideg január a Miskolci Geotermikus Rendszernek

A Miskolci Geotermikus Rendszer szolgáltatását tekintve a rendkívüli hideg időjárás nem volt kedvező hatással a hőbeadás mennyiségére, megnehezítve a terv szerinti hőértékesítés elérését. A hőszolgáltatás sajátosságából adódóan a rendkívüli hideg külső hőmérséklet esetén alkalmazott magas előre menő távfűtési vízhőmérsékletek, és ebből adódóan a magasabb visszatérő hőmérsékletek korlátozták a geotermikus hőenergia kihasználhatóságát – derült ki a Pannergy első negyedéves termelési jelentéséből.

A Miskolci Geotermikus Rendszer 2017. első negyedévében összesen 265 437 GJ hőenergiát értékesített, amely 9 %-os elmaradást jelent a 2016. év első negyedévéhez képest, elsősorban a több évtizede nem tapasztalt hideg miatt, másodsorban az egyik termelő kút szivattyújának azóta már megoldott meghibásodása miatt alakult ki. Januárban a napi átlaghőmérsékletek havi átlaga -6°C fok volt, amely miatt a távhőszolgáltatótól visszatérő fűtővíz havi átlag hőmérséklete 60°C hőmérsékletűre emelkedett.

Ennek következménye, hogy a például 2016. novemberi átlagos +5°C külső átlaghőmérséklethez, és a hozzá illeszkedő visszatérő fűtővíz 52°C havi átlagértékéhez tartozó 36-38 MW átlag hőteljesítmény helyett, januárban csak 27-29 MW teljesítményt lehetett elérni a geotermikus rendszerrel.
Az első negyedév legalacsonyabb napi betáplálása 1 842 GJ volt a leghidegebb napon, míg a legmagasabb 3 695 GJ volt.