close
Nehezen jön össze a Rosznyefty pénze a világuralomra
Egyéb - Olaj

Nehezen jön össze a Rosznyefty pénze a világuralomra

A Rosznyefty olajóriásoktól kérne kölcsön, hogy véghezvihesse a TNK-BP felének felvásárlását és így a világ legnagyobb olajvállalatává válhasson. A bankokkal való tárgyalás eredményes lehet, minden idők kilencedik legnagyobb európai hitelét kaphatja meg a vállalat.

Összesen 10 milliárd dollárt kér az orosz Rosznyefty olyan cégektől, mint a Shell, a Total, vagy a Glencore, hogy sikerüljön összekaparnia a TNK-BP eladó felének megszerzéséhez szükséges 55 millió dollárt. A cég partnereinek exportolajjal törlesztene, az ilyen típusú üzleteket azonban nem nagyon kedvelik a vállalatok, hiszen szeretnék az olajeladásokat és -vételeket kötelezettségek nélkül folytatni, írja a Natural Gas Europe online lap. Az adás-vétel történetéről az Energiainfo folyamatosan beszámol, de az üzletet még nem ütötte nyélbe az orosz-angol vegyesvállalat és az orosz magáncég.

A Rosznyeftyhez közeli források szerint az elmúlt hetekben a vállalat partnereivel a reménybeli kölcsön kondícióiról tárgyalt, megfigyelők szerint pedig lehetséges, hogy a bankszektor egyik legnagyobb, egyetlen partnernek adandó kölcsönének lehetünk hamarosan szemtanúi. A kölcsönző vállalatok egyike lehet a BP is, ha szeretné minél előbb lezárni a kínosan végződő együttműködést a TNK-val. Figyelembe véve azonban azt, hogy a BP részvényese és vásárlója is lenne a Rosznyeftynek, az összeférhetetlenség miatt nem biztos, hogy ez a kölcsön megvalósulhat, jegyezte meg egy megfigyelő.

Igor Szecsin, a Rosznyefty vezérigazgatója és Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló üzletember bővebben még nem kommentálta a sajtóértesüléseket, de úgy tűnik, hogy a vásárláshoz szükséges 40 milliárdos kölcsönt a bankok segítségével meg fogja kapni a cég. Ez lenne Európa kilencedik legnagyobb hitele. A vállalatnak ezzel párhuzamosan meg kell nyitnia egy sarkköri mezőt is és el kell kezdenie a 25 milliárdos finomító-korszerűsítő programját.

A Reuters hírügynökség számításai szerint a 10 milliárd dollárt öt évre bontva havi két tankerszállítmánnyal törleszthetné a Rosznyefty. Ez a mennyiség töredéke a jelenlegi, havi 30 szállítmányos teljesítményének.