close
Nehezebb lesz kikapcsolni a szolgáltatást
Áram - Blog - Egyéb - Gáz

Nehezebb lesz kikapcsolni a szolgáltatást

A lakossági fogyasztókat 60 napos számlatartozás után továbbra is ki lehetne kapcsolni az áram- vagy a gázszolgáltatásból, kötbértartozás esetén viszont csak akkor, ha a szolgáltató polgári peres vagy fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezett – szerepel abban a képviselői önálló indítványban, amelyet Németh Szilárd és Zsigó Róbert nyújtott be kedden.

Az indoklás szerint az egyes energetikai tárgyú törvények módosításának célja a hazai energiaszolgáltatók erőfölényes piaci helyzetéből adódó fogyasztói adminisztratív és anyagi terhek csökkentése annak érdekében, hogy ezekből a terhekből a szolgáltatók legyenek kötelesek nagyobb részt vállalni. A közös képviselőknek a törvényjavaslat elfogadásával lehetőségük nyílna arra, hogy a négy szintnél magasabb társasházakat, amelyekben fogyatékkal élők is laknak, nyilvántartásba vetessék a szolgáltatónál. Ennek alapján ha a társasházban kikapcsolják az áramot, a cégek minimális szolgáltatást ekkor is kötelesek lennének biztosítani az épületek közös tulajdonú helyiségeiben. A gyakorlatban ez a lépcsőházak biztonsági világítását és a liftek részleges vagy teljes üzemének biztosítását jelentheti.

Azokban a társasházakban is fenn kellene tartani a minimális szolgáltatást, ahol a közös képviselő a kikapcsolási eljárás előtt igazolja, hogy megindította a fizetési meghagyásos eljárást azzal a lakóval szemben, aki közösköltség-elmaradásával veszélyezteti a ház villamosenergia-ellátását. Az indítványban egyebek mellett az is szerepel, hogy az egyetemes áramszolgáltatóknak a jövőben valamennyi járási székhelyen kellene ügyfélszolgálatot működtetniük, megszűnne a 15 ezer fogyasztó alatt összevonható ügyfélszolgálatok lehetősége a szomszédos járások esetében. Az egyetemes gázszolgáltatók szintén valamennyi járási székhelyen kötelesek lennének ügyfélszolgálatot fenntartani. Az ezzel kapcsolatos előírások teljesítéséről a törvény hatályba lépését követő hat hónapon belül gondoskodni kell.

A jövőben a lakossági fogyasztók mind az áram, mind a gáz esetében a jelenlegi évente egyszeri leolvasás helyett a negyedévente történő leolvasást is díjmentesen kérhetnék. A törvényjavaslat szerint az új kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos költségeket az árszabályozás során a Magyar Energia Hivatal nem veszi figyelembe.