close
Négyszázmillió eurót ér egy bezárt atomerőmű
Atom - Egyéb

Négyszázmillió eurót ér egy bezárt atomerőmű

A francia kormány által eredetileg tervezettnél négyszer többet, legalább mintegy 400 millió eurós kárpótlást kap az Electricite de France SA, a Franciaország déli részén, Fessenheimben működő atomerőmű leállításáért. Ez a legidősebb francia nukleáris erőmű.

Az EdF és a kormány előzetes megállapodásról két, az üzlethez közelálló forrásból szerzett értesülséek alapján számolt be a Bloomberg. Az összeget a következő évtizedekben több, az áramárak alakulásától is függő részletekben kapja meg a társaság. Az egyezség részleteit azután hozzák nyilvánosságra, hogy szeptember 14.-én az EdF munkavállalói érdekképviseleteivel ismertetik azt.

Segolene Royal, környezetvédelmi és energiaügyi miniszter még júniusban tett ajánlatot az állami tulajdonban álló társaságnak az erőmű bezárásáért, akkor 100 millió eurós nagyságrendről volt szó. A legöregebb francia atomerőmű bezárását Francois Holland 2012-es megválasztásakor helyezte kilátásba.

Franciaország a jelenlegi 75 százalékról, 2025-ra 50 százalékra tervezi csökkenteni a nukleáris energiatermelés részesedését. A Bloomberg emlékeztet, hogy Royal tavaly keresztülvitt egy törvényt, amely a jelenlegi 63,2 gigawattos szinten maximálta az atomenergiatermelés volumenét.