close
Naphő tárolással a megújulókért
Egyéb - Megújuló

Naphő tárolással a megújulókért

A napenergia, a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok szent grĂĄlja – persze van aki ugyanezt mondja a szĂŠlről, de most inkĂĄbb ne adjuk ĂĄt magunkat a vita ĂśrdĂśgĂŠnek – egy igen fontos problĂŠmĂĄval kĂźzd mĂĄr igen rĂŠgĂłta. MĂŠgpedig a tĂĄrolĂĄs problĂŠmĂĄjĂĄval. Viszonylag nehĂŠz ugyanis eltĂĄrolni az elektromossĂĄgot, s felhasznĂĄlni azt, ha a nap nem sĂźt, vagy ha ĂŠppen ĂŠjszaka van. Hogy egĂŠszen pontosak legyĂźnk a tĂĄrolĂĄs maga nem okoz problĂŠmĂĄt, hiszen az akkumulĂĄtorok erre valĂłk, ĂĄm hatĂŠkonysĂĄguk nem mondhatĂł ĂŠppen gigĂĄszinak. Így a napenergia most mĂĄshonnan kĂśzelĂ­tenĂŠ meg a problĂŠmĂĄt. MegprĂłbĂĄljĂĄk a nap hőjĂŠt tĂĄrolni. Az elektromossĂĄggal szemben ugyanis a hő tĂĄrolĂĄsĂĄhoz rendelkezik megfelelő know-how-al az ipar.

Csak egy pĂŠlda: egy kĂĄvĂŠtermosz ĂŠs egy laptop akkumulĂĄtora hasonlĂł mennyisĂŠgű energiĂĄt kĂŠpes tĂĄrolni – nyilatkozta a The New York Timesnak John S. O’Donnell, a naphő piacon ĂŠrdekelt Ausra Ăźgyvezetője. Ami fontos: a termosz 5 dollĂĄrba, mĂ­g az akkumulĂĄtor 150 dollĂĄrba kerĂźl. Komoly differencia. A hő felhasznĂĄlĂĄs sorĂĄn a felmelegĂ­tett vĂ­z gőzzĂŠ alakul, ez meghajt egy turbinĂĄt, s voilĂĄ, kĂŠsz az ĂĄram. Ám jelen esetben nem azonnal. A hő ugyanis, mint a gĂĄt mĂśgĂŠ szorĂ­tott vĂ­z, tĂĄrolhatĂł.

Egy Ăźzem, amely kĂŠpes tĂĄrolni a megtermelt termĂŠket, kĂŠpes kĂŠsőbbre halasztani az ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠst, akĂĄr egy ĂĄltala kĂŠsőbbiekben vĂĄrt ĂĄrfolyamon. Ahogy ezt teszik pĂŠldĂĄul az ĂĄllattartĂłk is. A kaliforniai Asura a kĂźlĂśnbĂśző tĂĄrolĂĄsi tĂ­pusokhoz gyĂĄrt alkatrĂŠszeket. Úgynevezett Fresnel lencsĂŠket alkalmaznak, ezek rĂśvid gyĂşjtĂłpontĂşak, ĂĄm erős fĂłkuszĂşak, Ă­gy kĂŠpesek tĂśbb mĂŠrfĂśldnyi fekete, folyadĂŠkkal teli csĂśvet felmelegĂ­teni.

Egy nĂŠmileg kevesebb megrendelővel, ĂĄm multinacionĂĄlis hĂĄttĂŠrrel rendelkező versenytĂĄrs egy kissĂŠ mĂĄskĂŠppen kĂśzelĂ­ti meg a helyzetet. LeegyszerűsĂ­tve: egy ĂłriĂĄsi tartĂĄly alatt, amely folyamatosan kĂśveti a napot, tĂśbb ezer gallonnyi olvadt homok van. „Felfoghatod a FĂśldre ĂŠrkező napenergiĂĄt, tĂĄrolhatod, s ha kell kiadhatod” – mondta Terry Murphy, a SolarReserve elnĂśk-vezĂŠre. A tĂĄrsasĂĄg ĂĄltal megĂŠpĂ­tett „torony” 540 megawatt hőt kĂŠpes tĂĄrolni. A magasnyomĂĄsĂş rendszer Ă­gy 250 megawattnyi villamos energiĂĄt kĂŠpes egyszerre előĂĄllĂ­tani.