close
Napenergia projektek Szaúd-Arábiában – ez már az olajkorszak vége?
Blog - Egyéb - Olaj

Napenergia projektek Szaúd-Arábiában – ez már az olajkorszak vége?

Örülhet a brit kormányfõ, aki nemrég azt mondta egy nyilatkozatában, az olajtermelõ országoknak, a nyersolajexportból származó extraprofitjukat megújuló források fejlesztésére kellene fordítani. Gordon Brownt a Guardian idézte annak apropóján, hogy az OPEC dzsiddah-i csúcstalálkozója alkalmával Abdulaziz bin Salman, szaúdi herceg közölte: a királyságnak jelentõs napenergia fejlesztési tervei vannak, hogy fedezni tudják villamosenergia-igényüket.

A csúcstalålkozót a rijadi vezetþk kezdemÊnyeztÊk, miutån tÜbb, mint duplåjåra emelkedett egy Êv alatt az olajår. Szaúr-Aråbia mår koråbban jelezte, hogy júliustól nÜveli olajexportjåt, Ês hasonló lÊpÊsre kÊrtek fel mås olajexportåló orszågokat is. A dzsiddah-i talålkozón a nagy fogyasztók is kÊpviseltettÊk magukat. Az Egyesßlt Államok a kitermelÊs nÜvelÊsÊben, az OPEC viszont a spekulåció kiszÝrÊsÊben, a pÊnzßgyi folyamatok åtlåthatósågånak megteremtÊsÊben låtja a megoldåst, az ållåspontok tehåt ezúttal sem igazån kÜzeledtek egymåshoz.

Sam Bodman, amerikai energiaĂźgyi miniszter azt mondta, rĂśvidtĂĄvon minden kĂ­nĂĄlatbĂľvĂ­tĂľ lĂŠpĂŠs ĂźdvĂśzlendĂľ, de hosszabb tĂĄvon szĂźksĂŠgesnek tartja a piacok megnyugtatĂĄsĂĄhoz, a kutatĂĄs-termelĂŠsi befektetĂŠsek nĂśvelĂŠsĂŠt. LĂ­bia kĂŠpviselői szerint ezzel szemben a piacon tĂśbb, mint elegendő olaj van, az ĂĄrakat nem a kereslet-kĂ­nĂĄlat egyensĂşlyĂĄnak megbomlĂĄsa, hanem elsősorban a pĂŠnzpiaci spekulĂĄciĂł hajtja egyre feljebb.

HĂ­rĂźgynĂśksĂŠgi jelentĂŠsek szerint a kĂśzĂśsnyilatkozat tervezete szerint a rĂŠsztvevők egyetĂŠrtenek, hogy a pĂŠnzpiacok ĂĄtlĂĄthatĂłsĂĄgĂĄnak javĂ­tĂĄsa mellett, az olajtermelĂŠssel kapcsolatos informĂĄciĂłk nagyob nyilvĂĄnossĂĄgĂĄt, ĂŠs gyakoribb cserĂŠjĂŠt is szĂźksĂŠgesnek tartjĂĄk.

A csĂşcs alkalmĂĄval a szaĂşdi herceg elmondta ĂşjsĂĄgĂ­rĂłknak, hogy az ĂśbĂślmenti kirĂĄlysĂĄg villamosenergia-igĂŠnyĂŠnek kielĂŠgĂ­tĂŠse ĂŠrdekĂŠben szĂĄmos napenergia projektet kĂŠszĂ­tenek elő. A tudĂłsĂ­tĂĄsok megjegyzik, hogy a tĂĄrsĂĄg olajtermelő orszĂĄgaira komoly nyomĂĄs nehezedik az energiaellĂĄtĂĄs diverzifikĂĄlĂĄsa ĂŠrdekĂŠben, hogy az Ă­gy felszabadulĂł kőolajat a vilĂĄgpiacra vihessĂŠk. Egyes elemzők viszont Ăşgy lĂĄtjĂĄk, ha az OPEC tagok kĂśzĂźl jelentős tartalĂŠkkal rendelkező SzaĂşd-ArĂĄbia ĂśnkĂŠnt lĂŠpĂŠseket tesz a megőjulĂł forrĂĄsok irĂĄnyĂĄba, az valĂłban az olajkorszak vĂŠgĂŠt vetĂ­theti előre.

Ki bĂ­zzon az olajellĂĄtĂĄsban, ha mĂĄr a szaĂşdiak is napkollektorokkal fogjĂĄk termelni az ĂĄramot – tehetnĂŠnk fel a kĂŠrdĂŠst. A valĂłsĂĄgban azonban valĂłszĂ­nĂşleg inkĂĄbb diplomĂĄcia lĂŠpĂŠsről van szĂł, ĂŠs nem valĂłszĂ­nű, hogy az olajhercegsĂŠg egyszeriben megĂşjulĂł nagyhatalommĂĄvĂĄlik. InkĂĄbb az ĂĄllhat a hercegi nyilatkozat hĂĄtterĂŠben, hogy az OPEC minden lehető eszkĂśzzel igyekszik megnyugtatni a piacokat, mikĂśzben mĂĄr ĂŠvekkel ez előtt elvesztettĂŠk az olajĂĄrak feletti elenőrzĂŠsĂźket. Nem nagyon tehetnek mĂĄst, igyekeznek Ăźgyelni a lĂĄtszatra, ĂŠs nagyon egyĂźttműkĂśdőnek mutatkozni a fontosabb fogyasztĂłkkal. Ha a brit kormĂĄnyfő azt vĂĄrja, hogy az olajexportőrĂśk zĂśld forrĂĄsokra, hĂĄt legyen…

Az olajkorszaknak tehĂĄt korĂĄnt sincs mĂŠg vĂŠge, ĂŠs valĂłszĂ­nűleg az ĂĄremelkedĂŠsnek sem. Viszont egyre nehezebb dolguk lesz az elemzőknek, mert az olajĂĄrak mĂĄr tőllĂŠptĂŠk az irracionalitĂĄs hatĂĄrĂĄt.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.