close
Napelemeket kapott a Margit Kórház
Friss

Napelemeket kapott a Margit Kórház

Napelemes rendszert építettek ki a budapesti Szent Margit Kórházban, a 129,26 millió forintból megvalósult beruházás eredményeként a jövőben megújuló energiaforrásból fedezhetik az intézmény energiaszükségletének jelentős részét.

A korszerűsítést bemutató szerdai sajtótájékoztatón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar egészségügy folyamatos fejlesztésre szorul, évtizedek lemaradását nem lehet egyszerre pótolni. Kiemelte, hogy a napelemes rendszert a pályázattól számított nyolc hónapon belül kiépítették, és leszögezte: erre gondolnak, amikor arról beszélnek, hogy szeretnék felgyorsítani az európai uniós források felhasználását, minél hamarabb odaítélni a támogatásokat és kiírni a pályázatokat.

Kizárólag uniós forrásokra azonban nem lehet építeni a magyar egészségügy jövőjét, szükség van arra, hogy hazai forrásokból is minél többet tudjanak az ágazatra fordítani – hangsúlyozta a tárcavezető. A kormány az elmúlt években ezt a célt szem előtt tartva hozta meg döntéseit; azt akarják, hogy az egészségügy minden területe javuljon, a kórházak állapotától a dolgozók anyagi megbecsüléséig.

Varga Mihály közölte, hogy a beruházás évi 7,5 millió forinttal fogja csökkenteni a Szent Margit Kórház energiakiadásait.  A nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint 2010 óta felújítottak 77 kórházat, 54 rendelőintézetet és 97 mentőállomást, építettek 23 rendelőintézetet és 30 mentőállomást, továbbá 500 milliárd forintos fejlesztést és 400 milliárdos bérfejlesztést hajtottak végre az egészségügyben. A többéves béremelési program eredményeként javult az ágazatban a bérszínvonal, amely dinamikusabban nő, mint a nemzetgazdasági átlag – jelentette ki.