close
Nagyszabású szélerőmű program Csehországban
Egyéb - Megújuló

Nagyszabású szélerőmű program Csehországban

A jelenlegi majdnem nyolcszorosĂĄra emelkedik 2012-ig a szĂŠlerőmű kapacitĂĄs CsehorszĂĄgban. Ma ez 133 megawattot jelent, addig 2012 vĂŠgĂŠn mĂĄr meghaladhatja az ezer megawattot – jelentette ki csĂźtĂśrtĂśkĂśn PrĂĄgĂĄban egy szakmai fĂłrumon Michal Janecek, a cseh SzĂŠlenergia TĂĄrsasĂĄg elnĂśke.

Megjegyezte: tĂŠnyekkel alĂĄtĂĄmasztott jĂłzan szakmai prognĂłzisrĂłl van szĂł. Ha ugyanis az energetikai cĂŠgek ĂĄltal bejelentett beruhĂĄzĂĄsokat vennĂŠk figyelembe, akkor az ugrĂĄs jĂłval nagyobb lenne. A most kibontakozĂł hatalmas szĂŠlenergetikai beruhĂĄzĂĄsoknak ugyanakkor szĂĄmos ellenzője is van, kĂźlĂśnĂśsen a kĂśrnyezetvĂŠdő mozgalmak, de az ĂŠrintett helyi lakossĂĄg kĂśrĂŠben is, mert sokaknak nem tetszenek az oszlopokra szerelt turbinĂĄk.

Jelenleg a szĂŠlerőművekben előĂĄllĂ­tott ĂĄram az egĂŠsz ĂĄramtermelĂŠs kĂŠt tizedszĂĄzalĂŠkĂĄt teszi ki. NĂŠgy ĂŠv mĂşlva ez az arĂĄny hĂĄrom szĂĄzalĂŠkra emelkedik. Janecek szerint mintegy 500 Ăşj turbina lesz Ăźzembe helyezve, s a szĂŠlerőművek ĂŠvi termelői kapacitĂĄsa 2,5 terrawattĂłra ĂĄramra emelkedik. A kĂśzelmĂşltban tĂśbb energetikai csoport is nyilvĂĄnossĂĄgra hozta, hogy nagyobb mĂŠretű szĂŠlenergia hasznosĂ­tĂĄsi programot indĂ­t ĂştjĂĄra. A Cseh Energetikai Művek (CEZ), az RWE ĂŠs a J&T beruhĂĄzĂłi pĂŠnzĂźgyi csoport mellet nĂŠhĂĄny kisebb beruhĂĄzĂł is bejelentette programjĂĄt. Az eddigi szakmai vizsgĂĄlatok alapjĂĄn CsehorszĂĄg tĂśbb rĂŠgiĂłjĂĄban is nagyon kedvezőek a feltĂŠtelek a szĂŠlenergia hasznosĂ­tĂĄsĂĄra. SzĂĄmĂ­tĂĄsok szerint mĂ­g a nĂŠmetorszĂĄgi szĂŠlerőművek hatĂŠkonysĂĄga 20 szĂĄzalĂŠk, addig a csehorszĂĄgiakĂŠ 30 szĂĄzalĂŠk kĂśrĂźl mozog.