close
A nagyfogyasztóknál versenyképességi korlátot eredményezhet a METÁR
Megújuló

A nagyfogyasztóknál versenyképességi korlátot eredményezhet a METÁR

A január 1-től érvényes új, megújuló támogatási rendszer, a METÁR finanszírozási terheit kizáeólag az ipari energiafogyasztók fogják viselni, ami nálunk később versenyképességi korlátot jelenthet – hangzott el nemrég a DLA Piper szakmai reggelijén. Grabner Péter, a MEKH energetikáért felelős elnökhelyettese elmondta, a pályázatokat a METÁR keretében elnyerhető támoagtásokra, a szabályokkal kapcsolatos, Brüsszellel folyó egyeztetések után tudják majd kiírni. Megfelelő felkészülési időt szeretnének hagyni, és univerzális, valamennyi szereplő, pályázó számára azonos feltételeket kívánnak meghatározni.

Utalt rá, hogy a lakossági tüzifafelhasználás mennyiségét érintő számítások, valamint az Eurostattal folytatott egyeztetések eredméyneként számszerűen elértük azt a 14,65 százalékos zölddenergia részarány, ami Magyarország 2020-as vállalása, viszont ez nem jelenti azt, hogy a megújuló fejlesztésekkel kapcsoaltos célok teljesültek volna.

Kitért a hivatalnál, folyaymatban lévő, 2000 megawattnyi, jellemzően nem engedélyköteles, vagyis lakossági méretű, napenergia etrmelő kapacitások támoagtási kérdésére. A hivatal modellszámításai szerint, mintgy 140-160 milliárd forintnyi támogatási igényről lehet szó, ennyi kötelező átvételi kötelezettség keletkezhet.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.