close
Nagy vízerőműt kapna az MVM
Egyéb - Megújuló

Nagy vízerőműt kapna az MVM

Egy viszonylag nagy, 600-700 megawattos (MW) Ăşgynevezett szivattyĂşs vĂ­zerőművet ĂŠpĂ­ttetne a kormĂĄny az ĂĄllami Magyar Villamos Művekkel (MVM) – derĂźl ki az EurĂłpai UniĂłnak kĂźldĂśtt, lĂŠnyegĂŠben uniĂłs tĂĄmogatĂĄsĂŠrt folyamodĂł dokumentumbĂłl. A hivatalos weblapon olvashatĂł tervezet – felelevenĂ­tve egy tĂśbb ĂŠvtizedes vitĂĄt – a honi erőművek rossz fel- ĂŠs leszabĂĄlyozhatĂłsĂĄga miatt tesz hitet a szakĂŠrtők szerint a 4-es metrĂłberuhĂĄzĂĄshoz foghatĂł, 300-600 milliĂĄrd forintba is belekerĂźlő lĂŠtesĂ­tmĂŠny mellett – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A kormĂĄnyzati dokumentum nem egyĂŠrtelműsĂ­ti sem a helyszĂ­nt, sem a vĂĄrhatĂł bekerĂźlĂŠsi kĂśltsĂŠget. Sokkal konkrĂŠtabb ugyanakkor abban a tekintetben, hogy ehhez 365 milliĂł eurĂł – szĂĄzmilliĂĄrd forint – tĂĄmogatĂĄst kĂŠrĂźnk, ĂŠs a beruhĂĄzĂĄst minden kĂśrĂźlmĂŠnyek kĂśzĂśtt az MVM rĂŠvĂŠn kĂŠpzelik el, ami ĂşjdonsĂĄg. KorĂĄbban tĂśbb helyszĂ­n is szĂłba kerĂźlt, pĂŠldĂĄul a DunakanyarnĂĄl lĂŠvő pilisi PrĂŠdikĂĄlĂłszĂŠken (rĂŠszben a bős–nagymarosi egysĂŠghez kapcsolva), a zemplĂŠni Aranyos-vĂślgyben vagy a MĂĄtrĂĄnĂĄl, jellemzően magĂĄnforrĂĄsbĂłl. A dokumentum szerint tĂśbb mint egy tucat lehetősĂŠget megvizsgĂĄltak, melyek egy rĂŠsze akĂĄr 1200 MW-os mĂŠretet is lehetővĂŠ tenne.

Az ilyen egysĂŠgeket szakĂŠrtők szivattyĂşs-tĂĄrozĂłs erőműveknek nevezik (a vĂ­z előtagot szemĂŠrmesen lehagyva rĂłla). AzĂŠrt van rĂĄ szĂźksĂŠg, mert a villamos energia nem tĂĄrolhatĂł: mĂĄsodpercenkĂŠnt pont ugyan annyit kell termelni belőle, mint amennyi az igĂŠny. Ezt elvileg Ăşgy lehet ellensĂşlyozni, hogy a rendszerirĂĄnyĂ­tĂł (nĂĄlunk a Mavir) a pillanatnyi igĂŠnyeknek megfelelően ki-be kapcsolgatja az ĂĄramtermelőket. Ilyen mĂŠreteknĂŠl ugyanakkor ez nehĂŠzkes, ĂŠs tĂśbb erőműfajta „nem szereti” a gyakori fel- ĂŠs leszabĂĄlyozĂĄst. Ilyen tipikusan az atom- ĂŠs a szĂŠlerőmű, valamint a napelem.

Ha tĂşl sok van ilyenekből, amelyeket a gĂĄz-, fa- vagy szĂŠnblokkok nehezen tudnak ellensĂşlyozni, előkerĂźl a szivattyĂşs-tĂĄrozĂłs erőmű gondolata. LĂŠnyege, hogy ĂŠjjel nyugodtan hagyjĂĄk termelni az erőműveket, amelyek ĂĄramĂĄval a mĂŠlyről egy hegy tetejĂŠn lĂŠvő tĂĄrozĂłba szivattyĂşzzĂĄk fel a vizet, aztĂĄn nappal lezĂşdĂ­tva visszanyerik a beletĂĄplĂĄlt ĂĄram 80 szĂĄzalĂŠkĂĄt. SzĂĄmos ilyen műkĂśdik a vilĂĄgon. Ugyanakkor hazĂĄnkban rendkĂ­vĂźl parĂĄzs vitĂĄk tĂĄrgya. Mivel kell hozzĂĄ egy magas hegy, telepĂ­tĂŠse ĂĄltalĂĄban nĂŠmi tĂĄjrombolĂĄssal jĂĄr. A kĂśrnyezetvĂŠdők tiltakoznak is az ilyen egysĂŠgek ellen, olyannyira, hogy egyes korĂĄbbi tervnek az ĂĄllami kĂśrnyezetvĂŠdelmi hatĂłsĂĄg vetett gĂĄtat. IdőnkĂŠnt felmerĂźl, hogy minden egysĂŠget a hegy gyomrĂĄba telepĂ­tsenek, de ez – a szintĂŠn felbukkanĂł kĂśrnyezetvĂŠdelmi aggĂĄlyokon tĂşl – tĂśbb stadionnak megfelelő barlang kialakĂ­tĂĄsĂĄt is szĂźksĂŠgessĂŠ teszi, ami jĂłcskĂĄn megdobnĂĄ a beruhĂĄzĂĄsi kĂśltsĂŠgeket.

Az ellenzők szerint ezt az ĂĄrat mindenkĂŠppen meg kell fizetni – ami ĂŠrtelemszerűen drĂĄga termelĂŠst ĂŠs Ă­gy tarifaemelĂŠst okoz. (Ezt ellensĂşlyozandĂł a kormĂĄnyanyag utal a problĂŠmĂĄs szabĂĄlyozĂĄs kĂśltsĂŠgeinek ĂŠvenkĂŠnti megugrĂĄsĂĄra.) SzĂĄmos kĂśrnyezetvĂŠdő Ăşgy vĂŠli: ha nincs a paksi atomerőmű, nem kell az ĂŠjszakai ĂĄramĂĄt ĂŠjjel hasznosĂ­tĂł szivattyĂşs-tĂĄrozĂłs erőmű sem.

MolnĂĄr LĂĄszlĂł, az EnergiagazdĂĄlkodĂĄsi TudomĂĄnyos EgyesĂźlet (ETE) főtitkĂĄra szerint ugyanakkor inkĂĄbb a szĂŠl- ĂŠs napelemes erőművek okozzĂĄk a hazai rendszer szabĂĄlyozĂĄsi nehĂŠzsĂŠgeit. A megkĂŠrdezett kĂśrnyezetvĂŠdelmi szakemberekhez hasonlĂłan mĂŠgsem kĂ­vĂĄnt hatĂĄrozottan ĂĄllĂĄst foglalni a szivattyĂşs egysĂŠg ellen vagy mellett. – Az energetika bonyolult, mindenre adĂłdnak ellenĂŠrvek, melyek sok esetben hitvitĂĄkba torkollanak – vallja. – MinĂŠl inkĂĄbb felpĂśrĂśg a tĂŠrsĂŠgi gazdasĂĄg, annĂĄl tĂśbb igĂŠny lehet ĂĄramra, ĂŠs a kiĂŠpĂ­tĂŠs forrĂĄsai is kedvezőbb feltĂŠtelekkel szerezhetők meg. Ám most nem minden jel mutat ebbe az irĂĄnyba – utalt a vĂĄlsĂĄg hatĂĄsaira. FelhĂ­vta a figyelmet: a kĂśrnyező orszĂĄgokban szĂĄmos hasonlĂł egysĂŠg műkĂśdik, melyek energetikai szempontbĂłl alkalmasak a hazai egyenetlensĂŠgek kezelĂŠsĂŠre is. De a fĂźggetlenedĂŠst zĂĄszlajĂĄra tűző kormĂĄnyzati energiastratĂŠgia inkĂĄbb honi kivitelezĂŠst tehet szĂźksĂŠgessĂŠ.

MĂĄs szakĂŠrtők furcsĂĄlljĂĄk, hogy a most elfogadott, 2030-ig hatĂĄlyos kormĂĄnyzati energiastratĂŠgia a fĂźggetlenedĂŠs alapvetĂŠse mellett ezt a problĂŠmĂĄt a kĂśrnyező orszĂĄgokban műkĂśdő szivattyĂşs egysĂŠgek bevonĂĄsĂĄval oldanĂĄ meg. Az ilyen dĂśntĂŠseket ugyanakkor a kĂśrnyező orszĂĄgokkal kapcsolatos kĂźlĂśnbĂśző aggĂĄlyok befolyĂĄsolhatjĂĄk. E tekintetben meg sem emlĂ­tik pĂŠldĂĄul UkrajnĂĄt, noha onnan ĂŠrkezik a „legvastagabb ĂĄramdrĂłt”, viszont a kinti egysĂŠgek egy rĂŠsze a Fidesz ĂĄltal nem igazĂĄn kedvelt Kapolyi LĂĄszlĂł baloldali vĂĄllalkozĂłhoz kĂśthető. A mostani kĂŠrelemben szereplő belfĂśldi kivitelezĂŠsről az ĂŠvtizedes energiastratĂŠgia nem ejt szĂłt, ahogy a szĂłban forgĂł anyag sem a stratĂŠgiai pontokrĂłl.

Az MVM-nĂŠl a NĂŠpszabadsĂĄgnak a kormĂĄnyanyagot az ismert tĂŠnyeken tĂşl nem kĂ­vĂĄntĂĄk kommentĂĄlni.

KĂŠszĂźl kĂŠt mĂĄsik gigaberuhĂĄzĂĄs is Az EU-nak elkĂźldĂśtt kĂŠrelem alapvetően az Ăşgynevezett szĂŠn-dioxid-kvĂłtakereskedelmen keresztĂźl igĂŠnyel tĂĄmogatĂĄst. Az EU mĂĄr kĂśzĂślte: 2013-tĂłl megszűnik a pĂŠnzzĂŠ tehető – ezĂĄltal tĂśbb szĂĄzmilliĂĄrdos ĂĄllami bevĂŠteleket biztosĂ­tĂł – kvĂłtĂĄk ingyenes osztogatĂĄsa. Ám ha egy tagĂĄllam kellően szegĂŠny, ĂŠs a szĂŠn-dioxid-kibocsĂĄtĂĄst jelentősen csĂśkkentő tervei vannak, mĂŠgis kaphat ilyet. Mi mindkĂŠt feltĂŠtel mellett erősen ĂŠrvelĂźnk.

A hasznosĂ­tĂĄsrĂłl meglehetős Ăśsszetett rendszert vĂĄzol a kormĂĄny. Eszerint bĂĄrki is kap majd MagyarorszĂĄgon ingyenes kvĂłtĂĄt, azt az MVM-hez kell csatornĂĄzni, ĂŠs haszna az ĂĄllami vĂĄllalatnak jĂĄr. A szivattyĂşs erőművĂśn tĂşlmenően tovĂĄbbi kĂŠt MVM-es gigaberuhĂĄzĂĄs valĂłsulna meg ebben a formĂĄban. Az egyik a mĂĄr ismert magyar–szlovĂĄk gĂĄzvezetĂŠk – melynek 40 milliĂĄrdos tervezett kĂśltsĂŠgĂŠhez ĂśtmilliĂĄrd forintot kĂŠrĂźnk –, illetve egy mĂĄsik ĂşjdonsĂĄg. Eszerint az MVM egy majdan megalapĂ­tandĂł tĂĄrsasĂĄgon keresztĂźl „intelligens mĂŠrőĂłrĂĄkat” telepĂ­tene a hĂĄztartĂĄsokba, amire 38 milliĂł eurĂłt (tĂ­zmilliĂĄrd forintot) igĂŠnylĂźnk. Egy-egy ilyen Ăłra 20-25 ezer forint, amit ĂĄttĂŠtelesen vagy kĂśzvetlenĂźl vĂŠgĂźl a fogyasztĂłknak kell kifizetniĂźk. MolnĂĄr LĂĄszlĂł Ăşgy vĂŠli: a nemzetkĂśzi tapasztalatok eddig nem vĂĄltottĂĄk be az intelligens mĂŠrőkhĂśz fűzĂśtt vĂŠrmes remĂŠnyeket.