close
Nagy erővel támadják a Robin Hoodot
Egyéb - Távhő

Nagy erővel támadják a Robin Hoodot

SegĂ­tsĂŠget Ă­gĂŠr a kormĂĄny a tĂĄvfűtĂŠses lakĂĄsban ĂŠlők szĂĄmĂĄra. A szociĂĄlis rĂĄszorultsĂĄgi alapon most is jĂĄrĂł kompenzĂĄciĂł megemelĂŠsĂŠhez szĂźksĂŠges forrĂĄskĂŠnt az energiacĂŠgekre kirovandĂł “Robin Hood adĂłt” szĂĄnjĂĄk, de ez nemcsak az ellenzĂŠk, hanem a pĂŠnzĂźgyminiszter ellenkezĂŠsĂŠt is kivĂĄltotta – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

SpeciĂĄlis tĂĄmogatĂĄst vezet be a kormĂĄny a tĂĄvfűtĂŠses lakĂĄsban ĂŠlők szĂĄmĂĄra – jelentette be GyurcsĂĄny Ferenc pĂĄrtelnĂśk-miniszterelnĂśk hĂŠtfőn a parlamentben. A kĂśvetkező kĂŠt ĂŠvben mindenkinek lehetővĂŠ teszik, hogy a tĂĄvhőfogyasztĂĄs mĂŠrhető, szabĂĄlyozhatĂł legyen. Erre lesz kĂźlĂśn forrĂĄs a kĂśltsĂŠgvetĂŠsben, ĂŠs ehhez kapcsolĂłdĂłan “kinyitjĂĄk” a panelrekonstrukciĂłs programot. A kompenzĂĄciĂł nĂśvelĂŠsĂŠhez a miniszterelnĂśk szerint “oda kell fordulni a kĂźlĂśnbĂśző energiacĂŠgekhez”, s extraprofitjuk rovĂĄsĂĄra tőlĂźk kell hozzĂĄjĂĄrulĂĄst kĂŠrni. Mint mondta, a “Robin Hood adĂłra” azĂŠrt van szĂźksĂŠg, mert tĂśbb tĂ­zmilliĂĄrd forint kell a panellakĂĄsokban lakĂłk fokozott tĂĄmogatĂĄsĂĄhoz. Ők jelenleg kĂŠtszer annyit fizetnek a melegĂŠrt, mint az egyĂŠni fűtĂŠst hasznĂĄlĂłk.

A Robin HoodrĂłl, az angol legendahősről elnevezett adĂł tervĂŠről a nyĂĄr elejĂŠn az uniĂłs kormĂĄnyfők ĂźlĂŠsĂŠn beszĂŠlt a miniszterelnĂśk, amikor megfontolandĂłnak nevezte az EurĂłpai BizottsĂĄg erről szĂłlĂł javaslatĂĄt. A bejelentĂŠs utĂĄn a pĂŠnzĂźgyi tĂĄrca Ăşgy nyilatkozott: hatĂĄsvizsgĂĄlatot kĂŠszĂ­t, amely kiterjed arra, hogy az ĂĄremelkedĂŠsekből nagy hasznot hĂşzĂł energetika mely szektoraira lehetne kivetni ilyen adĂłt, ĂŠs az milyen hatĂĄsokkal jĂĄrna. PĂŠldĂĄul a cĂŠgeknĂŠl az energiaĂĄrakra ĂŠrvĂŠnyesĂ­tenĂŠk-e a tĂśbbletterhet vagy a beruhĂĄzĂĄsi hajlandĂłsĂĄgra. Az mĂĄr akkor kiderĂźlt: ha lesz ilyen adĂł, ĂŠs ebből tĂśbbletbevĂŠtel, azt a szociĂĄlis alapĂş tĂĄvhőĂĄr-tĂĄmogatĂĄs nĂśvelĂŠsĂŠre fordĂ­tanĂĄ a PĂŠnzĂźgyminisztĂŠrium.

A tĂĄvhőĂźgy mĂşlt pĂŠnteken kerĂźlt szĂłba ismĂŠt kormĂĄnyzati szinten. A fővĂĄrost ĂŠrintő kĂŠrdĂŠsek megvitatĂĄsĂĄban GyurcsĂĄny Ferenc miniszterelnĂśk, Veres JĂĄnos pĂŠnzĂźgyminiszter, Kiss PĂŠter kancellĂĄriaminiszter, HagyĂł MiklĂłs főpolgĂĄrmester-helyettes ĂŠs Steiner PĂĄl, a szocialistĂĄk fővĂĄrosi frakciĂłvezetője vett rĂŠszt egy tanĂĄcskozĂĄson. Ezen az egyeztetĂŠsen tĂŠnykĂŠnt kezeltĂŠk, hogy a forrĂĄst a Robin Hood adĂłbĂłl kell előteremteni. Ezt megelőzően, a keddi kormĂĄnyĂźlĂŠsen Veres JĂĄnos pĂŠnzĂźgyminiszter ez ellen ĂŠrvelt – hiĂĄba. A vita vĂŠge, hogy a pĂŠnzĂźgyi tĂĄrcĂĄnak a banki extranyeresĂŠgre annak idejĂŠn kivetett kĂźlĂśnadĂł logikĂĄjĂĄra ĂŠpĂ­tve ki kell dolgoznia egy Ăşj ĂŠs ĂĄtmeneti adĂłfajta szabĂĄlyait (ĂŠrtsd: Robin Hood), amit az energetikai cĂŠgek pontosan mĂŠg meg nem hatĂĄrozott kĂśrĂŠnek kellene megfizetni. Ezt ĂĄtmeneti jelleggel, feltehetően kĂŠt ĂŠvig tennĂŠk.

A szocialista kĂŠpviselőcsoport hĂŠtfőn azt a dĂśntĂŠst hozta, hogy nĂśvelni kell a kompenzĂĄciĂł mĂŠrtĂŠkĂŠt. A tĂĄvhőszĂĄmlĂĄk ĂĄtlagosan tĂ­z szĂĄzalĂŠkĂĄt kellene e szerint az ĂĄllamnak ĂĄllnia – a szociĂĄlisan rĂĄszorultaknĂĄl ennĂŠl tĂśbbet. A tĂĄmogatĂĄs szĂĄmĂ­tĂĄsĂĄt az ĂśregsĂŠgi nyugdĂ­jminimumhoz kĂśtik: akinek a keresete nem ĂŠri el ennek (jelenleg 28500 forint) kĂŠt ĂŠs fĂŠlszeresĂŠt, annak nagyobb mĂŠrtĂŠkben emelnĂŠk a tĂĄmogatĂĄsĂĄt. A frakciĂł azt szeretnĂŠ, hogy a rendszer mĂĄr ebben a fűtĂŠsi szezonban ĂŠrvĂŠnyesĂźljĂśn.

Szanyi Tibor, a szocialistĂĄk tĂĄvhőmunkacsoportjĂĄnak vezetője szerint kĂŠt ĂŠv alatt ki lehet ĂŠpĂ­teni a lakĂĄsokban az egyĂŠni mĂŠrĂŠst ĂŠs hőfokbeĂĄllĂ­tĂĄst, ezzel megszĂźntetni a pazarlĂĄst, valamint rĂĄĂŠbreszthetőek az energiacĂŠgek is arra, hogy “nem kell mindenĂĄron extraprofitot termelniĂźk”. LĂĄszlĂł GyĂśrgy, a Magyar TĂĄvhőszolgĂĄltatĂłk Szakmai SzĂśvetsĂŠgĂŠnek alelnĂśke lapunk megkeresĂŠsĂŠre azt mondta: a kormĂĄny szĂĄndĂŠkĂĄrĂłl csak a sajtĂł ĂştjĂĄn ĂŠrtesĂźltek, kidolgozott tervezetet ezzel kapcsolatban nem lĂĄttak; Ă­gy ĂŠrdemben nem tudjĂĄk azt ĂŠrtĂŠkelni. Nem volt “beszĂŠdesebb” a FőtĂĄv Zrt. sem; Balog RĂłbert szĂłvivő a NĂŠpszabadsĂĄgnak kijelentette: ĂśrĂśmmel fogadtĂĄk a kormĂĄnyfő bejelentĂŠsĂŠt, ĂŠs vĂĄrjĂĄk annak rĂŠszleteit.

A tĂŠma a mai kormĂĄnyĂźlĂŠsen napirendre kerĂźl.