close
Nabuccót robbantana a belga Enex
Egyéb - Gáz

Nabuccót robbantana a belga Enex

SűrĂ­tett fĂśldgĂĄzt (CNG) szĂĄllĂ­tana TĂźrkmenisztĂĄnbĂłl EurĂłpĂĄba az alig ismert belga Enex cĂŠg, s Ăşgy vĂŠli, gyĂśngĂ­theti a Nabucco ĂŠs a DĂŠli ĂĄramlat helyzetĂŠt.Ám az RWE, amely rĂŠszt vesz az előbb emlĂ­tett vezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠben, egyĂĄltalĂĄn nem esik kĂŠtsĂŠgbe – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Évi hĂĄrom-nĂŠgymilliĂĄrd kĂśbmĂŠter sűrĂ­tett fĂśldgĂĄzt (compressed natural gas, CNG) szĂĄllĂ­tana TĂźrkmenisztĂĄnbĂłl EurĂłpĂĄba Koen Minne, a belga Enex cĂŠg vezĂŠre, aki egyben az ĂĄzsiai orszĂĄg tiszteletbeli konzulja Belgiumban ĂŠs az EU-ban. Azaz jĂłl ismeri a tĂźrkmĂŠn vezetĂŠst, valamelyest belelĂĄt az orosz kĂĄrtyĂĄkba – legalĂĄbbis ezt ĂĄllĂ­tja magĂĄrĂłl nyilatkozataiban, amelyekkel nĂŠmi ĂŠrdeklődĂŠst keltett. Az uniĂł kĂśzpontjĂĄban azonban ĂŠlnek a gyanĂşperrel, hogy az Ăźzleti vĂĄllalkozĂĄs inkĂĄbb egyfajta tĂźrkmĂŠn vagy orosz prĂłbĂĄlkozĂĄs a NabuccĂłban rĂŠszt vevő cĂŠgek ĂŠs orszĂĄgok tĂźrelmĂŠnek tesztelĂŠsĂŠre, esetleg magĂĄnak az egĂŠsz projektnek a megfĂşrĂĄsĂĄra.

TĂŠny azonban, hogy azEnex, illetve inkĂĄbb ĂźgyvĂŠdkĂŠnt műkĂśdő tulajdonosa, Koen Minne, az utĂłbbi ĂŠvekben 430 milliĂł eurĂł ĂŠrtĂŠkben hozott Ăśssze befektetĂŠseket TĂźrkmenisztĂĄnban, s most azt tervezi, hogy sűrĂ­tett fĂśldgĂĄzt szĂĄllĂ­t tankhajĂłkon a Kaszpi-tengeren ĂĄt azeri kikĂśtőkbe, majd a meglĂŠvő Baku–Tbiliszi–Erzurum-vezetĂŠken a tĂśrĂśk hatĂĄrig. Hogy innen hogyan jutna el a gĂĄz EurĂłpĂĄba, mĂŠg nem tudni, de Minne ĂĄllĂ­tja, mĂĄr 2013–14-ben kĂ­nĂĄlnĂĄ a CNG-t, mikĂśzben a Nabucco legkorĂĄbban 2015-ben ĂĄllna csatasorba. Azt mondja, hogy TĂźrkmenisztĂĄn bizonnyal nem teremt versenyt sajĂĄt termĂŠkĂŠnek, vagyis nem Ă­rna alĂĄ szerződĂŠst OroszorszĂĄggal vagy a NabuccĂłban rĂŠszt vevő eurĂłpai cĂŠgekkel.

– Csak lassan a testtel –vĂĄlaszolta lapunk kĂŠrdĂŠsĂŠre Michael Rosen, a nĂŠmet RWE kommunikĂĄciĂłs igazgatĂłja. Minthogy az RWE is tagja a Nabucco-konzorciumnak, korĂĄbban maga is vĂŠgzett szĂĄmĂ­tĂĄsokat – akĂĄrcsak egyĂŠbkĂŠnt az EurĂłpai BizottsĂĄg – a sűrĂ­tett fĂśldgĂĄz szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra. Mint megjegyzi, a CNG megfelelő technolĂłgia a gĂĄz tĂĄrolĂĄsĂĄra vagy gĂŠpjĂĄrművek hajtĂĄsĂĄra, de egyelőre nem bizonyĂ­tott, hogy nagy mennyisĂŠgben hajĂłval szĂĄllĂ­thatĂł-e. Kis mennyisĂŠgben ĂŠs 200–2000 kilomĂŠter tĂĄvolsĂĄgra igen. De Rosen szerint ĂŠvi nyolc-tĂ­zmilliĂĄrd kĂśbmĂŠternyi CNG-hez Ăśtven tankhajĂłra lenne szĂźksĂŠg, amelyeknek folyamatosan kĂśzlekedniĂźk kellene a kiĂŠpĂ­tendő tĂźrkmĂŠn ĂŠs azeri kikĂśtők kĂśzĂśtt, tetemes kĂśrnyezeti kĂĄrt okozva. Ennyi hajĂł megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠhez a tĂŠrsĂŠgben tĂ­z ĂŠvre lenne szĂźksĂŠg, mert nincs elegendő kapacitĂĄs. Ha mĂĄshol rendelik meg a hajĂłkat, akkor a szűk ĂŠs nem elĂŠggĂŠ mĂŠly Volga–Don hajĂłzĂł Ăştvonalon kellene őket a helyszĂ­nre juttatni. RĂĄadĂĄsul a Minne ĂĄltal emlĂ­tett csővezetĂŠkben sincs elegendő kapacitĂĄs a tĂźrkmĂŠn gĂĄz tovĂĄbbĂ­tĂĄsĂĄra BakubĂłl Erzurumba, tehĂĄt Ăşj vezetĂŠket kĂŠne ĂŠpĂ­teni, de abban legalĂĄbb ĂŠvi tĂ­zmilliĂĄrd kĂśbmĂŠtert kellene tovĂĄbbĂ­tani, hogy haszon is termelődjĂŠk rajta. Az RWE Ăşgy ĂŠrvel, hogy mĂŠg ĂŠvi hĂĄrom-nĂŠgymilliĂĄrd kĂśbmĂŠter CNG tengeri szĂĄllĂ­tĂĄsa is rendkĂ­vĂźl drĂĄga lenne. Az EurĂłpai BizottsĂĄg is arra a kĂśvetkeztetĂŠsre jutott, hogy a Kaszpi-tenger alatt lĂŠtesĂ­tendő vezetĂŠk kĂśltsĂŠge harmada a CNG vĂ­zi szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄĂŠnak. A NabuccĂłval az EU energiaforrĂĄsokat ĂŠs a szĂĄllĂ­tĂĄsi Ăştvonalakat bővĂ­tenĂŠ az orosz fĂźggősĂŠg csĂśkkentĂŠsĂŠre, s abban a tĂŠrsĂŠgben keres Ăşj partnereket, amelyet Moszkva tovĂĄbbra is befolyĂĄsi ĂśvezetĂŠnek tekint. A Nabucco TĂśrĂśkorszĂĄg keleti hatĂĄrĂĄtĂłl az ausztriai Baumgartenig hĂşzĂłdna, s mind mostanĂĄig kĂŠtsĂŠgek Ăśvezik, lesz-e benne elegendő gĂĄz. A terv pĂŠnzĂźgyi ĂŠrtĂŠkelĂŠsĂŠt a mĂşlt hĂłnapban kezdte meg az EBRD, az IFC ĂŠs az EIB, amelyek akĂĄr nĂŠgymilliĂĄrd eurĂł hitelt is nyĂşjtanĂĄnak a nyolcmilliĂĄrd eurĂłs csővezetĂŠk megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠhez. A kormĂĄnykĂśzi megĂĄllapodĂĄs utĂĄn ĂŠs a pĂŠnzĂźgyi ĂŠrtĂŠkelĂŠs nyomĂĄn most meg kell kezdeni pĂŠldĂĄul a hatĂĄstanulmĂĄnyok elkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠt, a gĂĄzforrĂĄsok lekĂśtĂŠsĂŠt.

A lendĂźlet nĂśvelĂŠsĂŠre Barroso bizottsĂĄgi elnĂśk november vĂŠgĂŠn vagy december elejĂŠn a tĂŠrsĂŠgbe utazik. S Rosen felhĂ­vta a gyelmet arra is, hogy a Nabucco azeri, tĂźrkmĂŠn ĂŠs ĂŠszak-iraki forrĂĄsokbĂłl tĂĄplĂĄlkozna. De amikor 2015-ben vĂĄrhatĂłan megnyĂ­lik, nem szĂźksĂŠges a teljes ĂŠvi 31 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteres kapacitĂĄst elĂŠrnie, elegendő 18 milliĂĄrd is az indulĂĄshoz. A konzorcium tagjai Ăşgy gondoljĂĄk, hogy TĂźrkmenisztĂĄnnak is ĂŠrdeke az exportpiacok szĂ­nesĂ­tĂŠse. BĂĄr irĂĄni gĂĄzra egyelőre nem szĂĄmĂ­tanak a NabuccĂłban rĂŠszt vevő cĂŠgek, a kĂŠrdĂŠsekre mindig az a vĂĄlasz: ki tudja, mit hoz a jĂśvő.