close
Nabucco: igény volna rá
Blog - Egyéb - Gáz

Nabucco: igény volna rá

Alig egy hete lépett a nyílt eljárási szakaszba a projekt, de a Nabucco West kapacitásainak lekötésére és a szállítók regisztrációra vonatkozó igényei egyértelműen felülmúlják a várakozásokat. A Nabucco gázvezeték mind a meglévő, mind a potenciális szállítók, valamint a Shah Deniz Konzorcium és annak ügyfelei részéről is erős érdeklődést tapasztalt.

Reinhard Mitschek, a Nabucco Gas Pipeline International GmbH ügyvezető igazgatója üdvözölte a fejleményeket: „Nagy elégedettségünkre szolgál a potenciális szállítók érdeklődése a nyílt eljárási szakaszra vonatkozóan. Az élénk érdeklődésből egyértelműen látható, hogy milyen nagy az igény a Kaszpi-térségből érkező gázt az európai piacokra eljuttató Déli Gázfolyosóra, valamint a Déli Gázfolyosó zászlóshajó projektjére, a Nabucco gázvezetékre.”

A jegyzési eljárás első szakaszában a lehetséges szállítmányozók regisztrálhatják kapacitás-lekötési igényüket, valamint hozzáférést kérhetnek a jegyzési eljárás dokumentumaihoz, amelyet követően nem kötelező érvénnyel szállítási kapacitást köthetnek le. A jegyzési eljárás dokumentumai tartalmazzák többek között a jegyzési eljárás részleteit, a gázszállítási megállapodás formáját és a kapcsolódó hálózati kódot, továbbá rögzítik a Nabucco gázvezetéken biztosítandó szállítási szolgáltatások szállító által javasolt feltételeit.

A Nabucco-projekt

A Nabucco gázvezeték a legrövidebb út, amelyen keresztül elérhetővé válnak Délkelet-Európa piacai. Kizárólag a NABUCCO nyújt közvetlen hozzáférést a balkáni piacokhoz, valamint Olaszországhoz és Görögországhoz. A Nabucco gázvezeték a Transz-anatóliai Gázvezetékkel (TANAP) együttműködve a török-bolgár határtól indulva szállítana gázt, Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül a Baumgartenben található közép-európai gázelosztó központba. A Nabucco gázvezeték Baumgartenen keresztül juttatna gázt 500 millió vásárló számára Európa-szerte.

A projekt szilárd jogi és szabályozási háttérrel rendelkezik, melyet ratifikált kormányközi- és projekttámogatási megállapodások támasztanak alá. A Nabucco mentességet élvez a Harmadik Energiacsomag hatálya alól. A Nabucco gázvezeték igényekre szabott koncepciót kínál és jelentős mennyiségű tárolókapacitáshoz nyújt hozzáférést nyomvonala mentén. Magyarország már megszerezte a szükséges környezetvédelmi engedélyeket, Románia és Bulgária pedig a végső jóváhagyásra vár. A Nabucco műszakilag is a legfejlettebb vezeték, egyetlen integrált műveleti és ellenőrzési rendszerrel a legmagasabb megbízhatósági és biztonsági követelmények biztosításáért.