close
MOX üzemanyagot kíván alkalmazni a Borsele tulajdonosa
Atom - Egyéb

MOX üzemanyagot kíván alkalmazni a Borsele tulajdonosa

KĂśltsĂŠgcsĂśkkentĂŠs A holland Borssele atomerőmű tulajdonosa ĂŠs Ăźzemeltetője, az EPZ hivatalos engedĂŠly-kĂŠrelmet nyĂşjtott be a kormĂĄnynak kevert urĂĄn-plutĂłnium-oxid Ăźzemanyag (mixed oxide) hasznĂĄlatĂĄra a termĂŠszetes urĂĄn vĂĄltozĂł piaci ĂĄrĂĄtĂłl valĂł fĂźggĂŠs csĂśkkentĂŠse ĂŠrdekĂŠben.

A holland Ăźzemeltető a projektindĂ­tĂł dokumentumot a lakĂĄsĂźgyekĂŠrt, tĂŠrbeli tervezĂŠsĂŠrt ĂŠs kĂśrnyezetĂźgyekĂŠrt felelős minisztĂŠriumba (VROM) nyĂşjtja be. Az egyblokkos Borssele jelenlegi ĂźzemeltetĂŠsi engedĂŠlye nem tartalmazza a MOX alkalmazĂĄsĂĄt.

A cĂŠg kĂśrnyezeti hatĂĄstanulmĂĄnyt kĂŠszĂ­t a MOX Ăźzemanyag hasznĂĄlatĂĄrĂłl a 485 megawattos nyomottvizes atomreaktorban. A dokumentum bizonyĂ­tja a MOX alkalmazhatĂłsĂĄgĂĄt, vizsgĂĄlja az alternatĂ­v lehetősĂŠgeket ĂŠs kivĂĄlasztja a legjobb megoldĂĄst – mondta el az EPZ. A dokumentumot vĂĄrhatĂłan 2009 első felĂŠben nyĂşjtjĂĄk be. Az EPZ szĂłvivője elmondta, hogy korĂĄbban azĂŠrt nem mĂŠrlegeltĂŠk a MOX hasznĂĄlatĂĄt, mert Borssele bezĂĄrĂĄsĂĄval szĂĄmoltak. VĂŠgĂźl azonban 2006. jĂşnius 16-ĂĄn a kormĂĄny ĂŠs a rĂŠszvĂŠnytulajdonosok megĂĄllapodtak, hogy a blokk 2033-ig Ăźzemelhet, amennyiben a nyugati vilĂĄg atomerőművei kĂśzt tovĂĄbbra is a legbiztonsĂĄgosabb 25% kĂśzĂśtt marad. A plutĂłnium ĂŠs a szegĂŠnyĂ­tett urĂĄn recirkulĂĄciĂłjĂĄbĂłl kĂŠszĂźlt MOX mellett az urĂĄn ciklust is javĂ­tani kĂ­vĂĄnjĂĄk.

Â