close
Moszkva szerint Kijevnek ráfizetéses az európai gázbeszerzés
Gáz

Moszkva szerint Kijevnek ráfizetéses az európai gázbeszerzés

Az ukrán Naftogaz csak az idei második fél év alatt mintegy 70 millió dollárral többet fizetett ki az európai beszállítóknak annál, mintha szükségleteit a Gazpromnál szerezte volna be – jelentette ki Aleszandr Novak energiaügyi miniszter hétfőn Moszkvában.

Novak szerint Ukrajna közvetlen vásárlással ezer köbméterenként 20-30 dollárt takaríthatott volna meg, és emiatt az ukrajnai felhasználók számlája is magasabb.

Az orosz miniszter elmondta, hogy a múlt pénteki brüsszeli orosz-ukrán-uniós háromoldalú egyeztetésen Ukrajna 1,5-4 milliárd köbméternyi földgáz megvásárlására fejezte ki szándékát, a Gazprom pedig közölte, hogy kész megkezdeni a szállítást, “amint megérkezik a pénz”. Szavai szerint azonban az előzetes fizetésről nem sikerült megállapodni, holott az Európai Bizottság is “normálisnak” ítélte meg a Gazprom által felajánlott árat.

Novak arra hívta fel a figyelmet, hogy a Naftogaz az előzőnél várhatóan hidegebb és korábban kezdődött tél közeledtével az őszi-téli időszak szükségleteinél kevesebb gázt gyűjtött össze földalatti tározóiban. A tárcavezető szerint ma a tározókban az ilyenkor szokásosnál 2 milliárd köbméterrel kevesebb gáz van, ezért ha januárban és februárban kemény fagyok lesznek, akkor Ukrajna kifuthat a készleteiből.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy Angela Merkel német kancellárral folytatott novemberi telefonbeszélgetés során arra figyelmeztetett, fennáll a veszélye annak, hogy Ukrajna engedély nélkül megcsapolhatja majd az Európába szállított gázt.

A Naftogaz korábban igyekezett megnyugtatni ügyfeleit, hogy elegendő gázkészletekkel rendelkezik a télre.