close
Moszkva szerint Brüsszel lassítja a gázpiaci tárgyalásokat
Egyéb - Gáz

Moszkva szerint Brüsszel lassítja a gázpiaci tárgyalásokat

Oroszország kész felújítani a tárgyalásokat az EU-val az Európába irányuló gázszállításról, de ezeket az Európai Bizottság késlelteti – jelentett ki Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter vasárnap a moszkvai Vestifinace fórumon. 

“Készek vagyunk felújítani az energetikai párbeszédet. Az Európai Bizottság az év elején elért megállapodások ellenére elhúzza az ügyet. Az Európai Bizottság az ígérte, hogy ajánlásokat terjeszt elő ezen párbeszéd formátumának módosításáról. Eddig ezt nem tette meg” – mondta újságíróknak a tárcavezető.

Mint mondta, Moszkva arra vár, hogy európai partnerei végre tegyék meg az arra vonatkozó javaslataikat, hogy a meghiúsult Déli Áramlat házvezeték helyett milyen nyomvonalon történjen az európai gázszállítás.

“Álláspontunk egyszerű: ha az európaiaknak szükségük van a gázra, mi készek vagyunk eladni nekik. Szeretnénk, ha kiválasztanák ennek útját” – hangoztatta Novak.

A miniszter szerint 2040-re a kőolaj részesedése a világgazdaságban 32-ről 26 százalékra csökken majd, az inkább környezetbarát energiaforrásnak tekintett fölgázé pedig megnövekszik. Nem zárta ki, hogy az olajárban rövid távú visszaesések történnének, de úgy vélekedett, hogy annak általános dinamikája az emelkedés.

Az olajpiac helyreállása 2017 végére várható és az olaj ára az idei, hordónkénti 40-50 dollár körüliről vissza fog térni a 60-65 dolláros szinthez.

Novak szerint ekkora fejeződik be a kőolajár visszaesésének jelenlegi ciklusa.

“Az előrejelzéseink és a világpiac elemzéséhez nagyon komolyan viszonyuló szakértők szerint az idei második, a harmadik és negyedik negyedévben a kínálat elmarad a 2015. évitől és csak 2016 végén érjük majd el a 2015-ös kínálati szintet” – mondta.

Szavai szerint a kereslet és a kínálat közötti egyensúlyhiány csökkenni fog és a kereslet növekménye 2016-ban eléri a napi 1-1,2 millió hordót. Novak szerint az amerikai palaolaj-kitermelés visszaesése július-augusztusban éri el a mélypontját, de az év második felében növekedés várható.

2014 nyarától 2015 végéig az olaj ára kevesebb, mint a harmadára esett vissza és 2016-ban a 30 dolláros szint alá is esett. Az árzuhanást a kitermelés magas szintje és a kereslet lassulása okozta, egyebek között a kínai gazdaság problémái miatt.

A miniszter rámutatott, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) jelenleg belső ellentétek okozta válságon megy keresztül, de úgy vélekedett, hogy a több mint 55 éves kartellel továbbra is számolni kell.

A héten kiszivárgott értesülések szerint egyébként az OPEC-országok június 2-i bécsi tanácskozásán várhatóan Sudirman Said indonéz energiaügyi miniszter veszi majd át a szervezet főtitkári posztját Abdalla Szalem al-Badritól, a líbiai állami olajtársaság volt igazgatójától.