close
Moszkva még is engedett Brüsszelnek
Egyéb - Gáz

Moszkva még is engedett Brüsszelnek

Felülvizsgálja a Déli Áramlat építésével kapcsolatban kötött kormányközi szerződéseket Oroszország, és legkésőbb 2016-ig megteszi a szükséges módosításokat. Az orosz álláspont hirtelen változása meglepő: mivel még röviddel ezelőtt is a szerződések változtathatatlanságát hangoztatták.

Moszkva 2016-ig Brüsszel közreműködésével átdolgozza európai partnereivel a Déli Áramlat földgázvezeték megvalósításáról szóló kormányközi megállapodásokat – jelentette ki az Európai Unióhoz (EU) akkreditált orosz nagykövet.

Vlagyimir Csizsov orosz újságíróknak nyilatkozott a jövő keddre tervezet EU-orosz csúcstalálkozóval kapcsolatos kérdésekről. Az orosz nagykövet azt is bejelentette, hogy Anatolij Janovszkij orosz energetikai miniszter-helyettes és Dominique Ristori, az Európai Bizottság energiaügyi főigazgatója vezetésével megalakult az a munkacsoport, amelyet a Déli Áramlattal kapcsolatos jogi és műszaki kérdések rendezése érdekében kezdeményeztek.

A Moszkva által tett engedmény különösen annak fényében meglepő, hogy az orosz külügyminiszter még röviddel ezelőtt is azt az álláspontot hangoztatta, miszerint nem lehet visszamenőlegesen érvényesíteni az európai uniós jogszabályokat. Szergej Lavrov bírálta az EU-t a Déli Áramlat gázvezeték megépítéséről kötött kormányközi megállapodásokkal kapcsolatos aggályai és az orosz vízumkönnyítési megállapodás elodázása miatt. Az orosz diplomácia vezetője azt mondta: Moszkvában azt szeretnék, ha Brüsszel nem érvényesítené visszamenőleges hatállyal az úgynevezett harmadik energiacsomagot. Elismerte ugyanakkor, hogy az Európai Unió szuverén joga, milyen normákat alkalmaz területén.

Az Európai Bizottság tavaly év végén emelt kifogást a Moszkva és az uniós tagállamok között a Déli Áramlat földgázvezeték megvalósításáról szóló kormányközi megállapodások ellen, arra hivatkozva, hogy az ellentétes az uniós normákkal.