close
Most már biztos: újabb rezsicsökkentés
Áram - Blog - Egyéb - Gáz - Távhő

Most már biztos: újabb rezsicsökkentés

Újra csökkenti a lakossági áram- fölgáz- és távhő árát a kormány, a fűtési szezon kezdetén, 11,1 százalékkal. A rezsicsökkentés további részletei még nem egyértelműek, még azt sem tudni pontosan mikor lép hatályba a rendelkezés.

A fűtési szezon kezdetével 11,1 százalékkal csökken a villamos energia, a gáz és a távfűtés ára – jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Visegrádon, a kormánypárti frakciószövetség évadnyitó ülésének helyszínén A rendelkezés vagy október 15-én, vagy november 1-jén lép hatályba. Mint azt korábban megírtuk, korábban úgy nyilatkoztak fideszes politikusok, hogy a rezsicsökkentés következő fordulójára november elsején kerülhet sor.

Orbán Viktor miniszterelnök egy korábbi rádióinterjújában megerősítette, hogy további díjmérséklések lesznek, “de az további küzdelmekkel jár”, ezért fontos, hogy az emberek kinyilvánítsák: akarnak-e újabb rezsicsökkentést. Az Energiainfo-nak egyébként korábban az Elmű vezetése úgy nyilatkozott, hogy a további rezsicsökkentés esetén a cég csődöt jelenthet.

A lakosság szereti a rezsicsökkentést – ez derül ki az energiainfo.hu által rendelt felmérésből. A rezsicsökkentéssel kapcsolatban, cseppet sem meglepő módon a háztartási fogyasztók 59 százaléka úgy vélte, hogy az állam akkor is kikényszerítheti az alacsonyabb árakat, ha ez a szolgáltatóknak hosszabb távon veszteséget okoz. Ebben a kérdésben nem látszik jelentős különbség pártpreferenciák szerint, a Fidesz szavazóinak 70, a baloldal támogatóinak 55 százaléka gondolkodik így. A kérdés társadalmi támogatottsága azonban nem ennyire egyértelmű, ha a kérdést úgy tesszük fel, hogy vajon akkor is helyeslik-e a “rezsicsökkentést”, ha a szolgáltatók e miatt beruházásokat kénytelenek elhalasztani. Ez esetben általánosságban már “csak” 49 százalék a helyeslők aránya, viszont 40 százaléknyian egyértelműen ellene vannak. Ezek a számok világosan mutatják, hogy az embereket alapvetően a saját pénztárcájuk érdekli, amikor ilyen kérdésekben állást kell foglalniuk. Érdemes jelezni, hogy a Jobbik és a Fidesz-KDNP szavazói körében ezzel a beruházásokra vonatkozó kitétellel együtt is, egyformán 67 százalék a támogatottsága a “rezsicsökkentésnek”, baloldali pártok szavazói között azonban így már 54 százalékos többségbe kerülnek az ellenzők.

Az Energiainfo elemzéséből kiderül, hogy Magyarországon bár európai viszonylatban nem magasak az energiaköltségek, a bérek viszont nagyon alacsonyak.