close
Mol: nincs döntés a Slovnaft-ügyben
Egyéb - Olaj

Mol: nincs döntés a Slovnaft-ügyben

A szlovák pénzpiaci felügyelet (UFT) pénteken sem hozott döntést a március 20-éán a szlovák tőzsdén született, a Mol által vitatott 202 ezer darabos Slovnaft kötés tárgyában – áll a Napi Online-on.A szlovák értéktőzsde a kötés eddig felfüggesztett elszámolását végrehajtotta, ezáltal 1 100 koronáról mintegy 1 380 koronára emelve a nyilvános ajánlatot megelőző hathónapos tőzsdei átlagárat.

Mint ismeretes, ez az átlagár képezi az alsó korlátját a Mol által a Slovnaft-kisrészvényeseinek kötelezően teendő nyilvános ajánlattétel árfolyamának. A kötés eladói oldalán lévő, jelenleg mintegy 15,5 százaléknyi Slovnaft-részvénnyel rendelkező J&T Group képviselője megelégedéssel vette tudomásul a tőzsde lépését, míg a Mol nehezményezi, hogy a felügylet döntésképtelensége miatt egy véleménye szerint jogtalan kötést elszámolt a tőzsde.

A magyar olajtársaság továbbra is ragaszkodik a felügyeletnek már korábban benyújtott 1 200 koronás nyilvános vételi ajánlatához és bírósághoz fordult a vitás kérdés eldöntésére. Mint Felkai györgy, a Mol kommunikációs igazgatója a Napi Online-nak elmondta, a nyilvános ajánlat így tovább húzódik és várhatóan a bíróság későbbi döntésétől függ majd annak sorsa. A tét nem kicsi, hiszen a két különböző ajánlati árszint között az összes vételárat tekintve minegy 30 millió dollár a különbség.

A vitatott kötés tárgyában egy brit európa parlamenti képviseló, Roy Perry kérdést intézett az érintett bizottsághoz, felvetvén, hogy a szlovák felügyelet vajon befolyásmentesen vitte e végbe a vizsgálatot, és a kötés vajon összhangban van-e azokkal az ajánlásokkal, amelyeket az Európai Unió 2002 októberében a felvételre váró Szlovákiának tett.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.