close
MOL: napi 40 ezer hordó Kurdisztánból
Egyéb - Olaj

MOL: napi 40 ezer hordó Kurdisztánból

A Mol Nyrt. és partnere, a Gulf Keystone Petroleum Limited (GKP) napi 40 ezer hordóra növelte a kitermelést a kurdisztáni Shaikan olajmezőn – jelentette be az olajipari vállalat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A tájékoztatás szerint a partnerek mostantól a Shaikan mezőről származó kőolajat egyrészt tankautókkal törökországi kikötőkbe exportálják, valamint – hathónapos szerződéssel – egy helyi, kurdisztáni átvevőnek szállítanak napi bruttó 12 ezer és 40 ezer hordó közötti mennyiségben.

A GKP bruttó 9,8 millió dollár kifizetést könyvelt el, amelyből bruttó 4,9 millió dollár a 2014-es kőolaj szállítások ellenértéke, további bruttó 4,9 millió dollár pedig az első részlet az új hathónapos szerződés keretein belül, a helyi átvevőnek történő szállításokért – olvasható a közleményben.

A Mol Nyrt. 20 százalékos részesedéssel rendelkezik a Shaikan blokkban.

A GKP márciusban jelentette be, hogy Shaikan mező mindkét létesítményében újraindult a kőolajtermelés és a teherautó rakodás. Az akkori tájékoztatás szerint a korábban elért napi 40 ezer hordóegyenérték termelési szint visszaállításán dolgoznak.

Az újraindítást egyebek mellett az tette lehetővé, hogy a GKP február 25-én bruttó 26 millió dollár (amiből a GKP nettó részesedése 20,8 millió dollár) előleget kapott egy, a mezőről később értékesítendő kőolajmennyiségért.